Japandi štýl: Objavte harmóniu japonskej estetiky v objatí škandinávskej útulnosti

Čas čítania 3 minúty
Inšpirácia
Japandi štýl bývania je ako svieži vánok, ktorý do vášho domova vnesie harmóniu a nadčasovú eleganciu. Vytvorte pri sebe doma atmosféru pokoja a pohody.
inšpiratívna obývacia izba v japandi štýle s kusovým kobercom

Spojenie dvoch svetov do japandi štýlu

Ako už názov napovedá, japandi vznikol prepojením japonského („jap“) a škandinávskeho („andi“) štýlu. Oba smery zdieľajú lásku k jednoduchosti, funkčnosti a prírodným materiálom, avšak každý z nich do tohto spojenia prináša niečo špecifické.

Zatiaľ čo japonský štýl je charakteristický minimalizmom, dôrazom na prázdny priestor a zenovou estetikou, škandinávsky štýl dodáva teplo domova, svetlé farby a dôraz na funkčnosť.

Základní znaky japandi stylu:

  • Minimalizmus a funkčnosť: Menej je viac. Všetko má svoje miesto a účel.
  • Prírodné materiály: drevo, bambus, ľan, bavlna, kameň, keramika.
  • Neutrálna farebná paleta: biela, béžová, šedá, čierna s akcentmi zelenej, modrej alebo terakotovej.
  • Jednoduché línie a tvary: Nábytok aj doplnky sa vyznačujú čistými líniami a geometrickými tvarmi.
  • Rastliny: Vnáša do interiéru život a sviežosť.
  • Umenie a dekorácia: minimalistické obrazy, kaligrafia, keramika, sošky.

Sprievodca japandi štýlom v rôznych miestnostiach

Vyskúšajte japandi štýl aj vy. Prinášame návod, ako ho vniesť do jednotlivých častí bytu citlivo a postupne.

Japandi štýl v obývacej izbe: Myslite na minimalizmus

S japandi štýlom to v obývačke bude jednoduché. Ako začať? Posaďte sa na pohovku a pozerajte sa okolo. Potom všetko nepotrebné vyhoďte.

Japandi štýl je spojený so svetlým a vzdušným priestorom – milión dekorácií, knižiek, vankúšov, sviečok – to mu skrátka nepristane. Naozaj si nechajte iba pár kúskov. Skrátka s japandi štýlom sú spojené starostlivo vybrané dekorácie a pár zelených rastlín.

Pre skutočné prevzdušnenie priestoru zvoľte svetlé farby. Priestor opticky zväčší aj svetlá podlaha, skúste vinyl v japandi štýle alebo PVC v japandi štýle.

Japandi štýl v kuchyni: Tu stavte na otvorenosť

Aj v tejto miestnosti vykonajte „očistu“ – naozaj nepotrebujete dvadsať hrnčekov. Jednoducho výbavu minimalizujte. Snažte sa, aby vám na linke zostalo čo najmenej vecí. Najlepšie žiadne.

Ďalším krokom by mohla byť výmena osvetlenia. Skúste závesné lampy z bamusu či papiera. Dobrým tipom je mať v kuchyni aj kusový koberec v japandi štýle. Navyše vďaka nemu nebudete mať studené nohy od podlahy, najmä ak je pod ním dlažba.

TIP
Prečítajte si, ako vyberať podlahu do kuchyne. Skúste napríklad prateľné koberce.

Vneste do spálne pokoj a harmóniu vďaka japandi štýlu

Uľahnite do oázy pokoja, kde sa snúbi jednoduchosť a funkčnosť. Stavte preto na posteľ s pohodlným matracom a na nočných stolíkoch nechajte len to potrebné. Miestnosť pre kvalitný spánok zatemnite závesmi v neutrálnych farbách.

Pre pohodlie siahnite po mäkučkých, huňatých kobercoch. Napríklad zaobstaraním metrážneho koberca v japandi štýle rozhodne nešliapnete vedľa – každý krok pre vás bude hneď ráno pohodlný. Navyše obstaraním koberca ušetríte za vykurovanie.

A nezabudnite - japandi štýl je tiež životným štýlom. Skúste spomaliť, užívať si maličkosti a hľadať pokoj a harmóniu v každodennom živote.

Pokiaľ túžite po domove, ktorý je zároveň štýlový, útulný a nadčasový, japandi štýl je pre vás tou správnou voľbou. Prípadne sa inšpirujte ďalšími našimi štýlmi: vintage štýl, etno štýl, anglický štýl, prímorský štýl bývania, provensálsky štýl, japonský štýl, retro štýl, elegantný štýl, orientálny štýl, romantický štýl, industriálny štýl alebo boho štýl.

Kategória článkov

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

  • žena s lamelou vinylové podlahy

    Čo je plávajúca podlaha? Vyznajte sa v jej typoch

    Plávajúce podlahy sa stali v posledných rokoch veľmi populárnou voľbou pre bytové aj komerčné priestory. Ponúkajú jednoduchú inštaláciu a širokú škálu designov. Ale čo presne plávajúca podlaha je a ako sa v jednotlivých typoch vyznať?

  • obývacia izba vo vintage štýle

    Cesta časom: Vdýchnite domovu kúzlo vintage štýlu

    Vintage štýl bývania v sebe nesie nostalgickú krásu minulých čias. Nájdete v ňom šarm začiatku 20. storočia, ale aj hravosť 70. rokov. Nesnaží sa o dokonalú repliku, vytvára však útulný a osobitý priestor s nádychom histórie.

  • maľovanie detskej izby

    Ako vybrať farby do detskej izby

    Siahnite po farbách, ktoré dobre vyzerajú a pozitívne pôsobia na detskú myseľ. Zabudnite na to, že žltá do izby nepatrí. Vyvraciame mýty a prinášame praktické nápady aj podľa feng-šuej.

  • obývacia izba v etno štýle bývania s okrúhlym kobercom

    Etno štýl: Vneste svet do svojho domova

    Doprajte svojmu bývaniu nádych exotiky, iných kultúr a vzdialených svetov. S naším návodom to zvládnete. Máme pre vás tipy, ako na to.