Anglický štýl bývania: čaro tradičnej elegancie

Čas čítania 3 minúty
Inšpirácia
Anglický štýl bývania je synonymom pre eleganciu a útulnosť. Čerpá z bohatej histórie a kultúrneho dedičstva Anglicka. Máme pre vás návod, ako naňho.
interiér v anglickom štýle bývania

Historické korene anglického štýlu bývania: interiér má svoj charakter

Anglický štýl bývania nevznikol zo dňa na deň, predchádzalo mu niekoľko storočí. Za jeho súčasnou charakteristikou stojí mnoho epoch, vrátane georgiánskeho, viktoriánskeho a eduardovského obdobia. Tie so sebou priniesli nasledujúce špecifické prvky, ktoré dodávajú anglickým domom ich charakteristický vzhľad:

  • Georgiánske obdobie – vďačíme mu za symetrické fasády, veľké okná a dôraz na detail.
  • Viktoriánske obdobie – prinieslo charakteristickú bohatú výzdobu, tmavé drevo a ťažké textílie.
  • Eduardovské obdobie – pridalo do interiérov ľahšie a vzdušnejšie prvky, kombináciu klasických a modernejších štýlov.

Kľúčové prvky anglického štýlu bývania

Architektúra je jasná - typické sú červené tehly alebo kameň a k tomu krásna anglická záhrada.

V interiéri je anglický štýl bývania charakteristický masívnym dreveným nábytkom, často vyrobeným z duba alebo mahagónu. Nábytok je spravidla zdobený zložitými rezbami a má elegantné, tradičné tvary. Kľúčovým prvkom sú tiež pohodlné čalúnené pohovky a kreslá, často s kvetinovými alebo pruhovanými vzormi a legendárne tzv. „chesterfield“.

Farby prevažujú teplé, zemité tóny, ako je béžová, hnedá, olivovo zelená a bordová. Na stenách nájdete tapety s jemnými vzormi.

Doplnky tvoria ťažké závesy, koberce a vankúše. Typickým doplnkom sú aj obrazy krajinomalieb alebo loveckých scén. Nezabúdajte, že v Anglicku často prší, v interiéri preto nesmie chýbať krb, ktorý mu v sychravom počasí dodá tú správnu atmosféru.

Anglický štýl bývania: tipy na zariadenie kuchyne, obývačky, spálne a balkóna

Kuchyňa v anglickom štýle: Chce to rustikálne doplnky

V kuchyni anglického štýlu by nemali chýbať skrinky natreté na bielo alebo v pastelových farbách. Skúste siahnuť aj po doplnkoch v podobe vintage kuchynského náčinia, ktoré dodajú priestoru autentický nádych.

Podlahy voľte v zemitých tónoch imitujúce drevo. Siahnete po vinylovej podlahe v anglickom štýle bývania alebo po PVC podlahe v anglickom štýle bývania.

Obývacia izba v anglickom štýle: Dominuje sedačka a koberec

Kde si sadol Sherlock Holmes, keď potreboval premýšľať? Bola to vždy pohodlná sedačka alebo kreslo s bohatým čalúnením.

Nebojte sa kvetinových vzorov alebo pruhovaných poťahov. Nemusíte cestovať do Anglicka, Anglicko si vytvoríte aj doma.

Útulnosť dodajú priestoru aj vankúše a deky v teplých, zemitých tónoch. Nezabúdajte tiež na kusový koberec v anglickom štýle alebo metrážny koberec v anglickom štýle.

Spálňa v anglickom štýle: Použite jemné, upokojujúce farby

Spite ako anglická šľachta – chce to posteľ s nebesami. K posteli pridajte nočné stolíky a komody s ozdobnými úchytmi. Majte na nich štýlové lampy a napríklad fotky rodiny.

Použite jemné, upokojujúce farby, ako je krémová, pastelová modrá, svetlo ružová alebo sivá, aby sa vám dobre spalo.

Nezabúdajte, že prvý krok ráno je dôležitý. Šliapnite do mäkkého kusového koberca v anglickom štýle.

Balkón v anglickom štýle: Kov a rastliny sú správnou kombináciou

Kovový alebo drevený nábytok vo vintage štýle je ideálny pre balkón v anglickom štýle. Nezabúdajte na čaro anglických záhrad a preneste ho na balkón.

Použite napríklad kvetináče z terakoty alebo kovu a vysaďte kvety ako je napríklad ruža, levanduľa, bylinky a popínavé rastliny.

Na balkón skúste:

  • Svetielka – lucerny a sviečky.
  • Textílie – vankúše a deky v jemných farbách a kvetinových vzoroch.
  • Koberec – aby vás neprekvapil chlad od nôh, skúste kusové koberce z radu REDUCE alebo ADRIA, ktoré sú určené aj do exteriéru. Prípadne siahnite po umelej tráve. Zistite, ako vybrať umelú trávu pre balkón.

Anglický štýl bývania dodá vášmu interiéru nadčasovú eleganciu a zároveň útulnosť, navyše sa hneď tak neopozerá.

Keby ste si neboli istí, že je anglický štýl bývania to pravé pre vás, pozrite si naše ďalšie dizajnové tipy: prímorský štýl bývaniaprovensálsky štýljaponský štýlretro štýlelegantný štýlorientálny štýlromantický štýlindustriálny štýl alebo bohémsky štýl.

Kategória článkov

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

  • Žena sediaca na kusovom koberci.

    Feng-šuej a koberce: Ako dodať domovu harmóniu od podlahy

    Chcete, aby sa váš domov stal oázou pokoja a harmónie? Staroveké čínske učenie feng-šuej vám s tým môže pomôcť. Podľa neho totiž hrajú práve koberce v interiéri dôležitú úlohu. Zistite, ako s ich pomocou usmerniť tok energie čchi a dodať interiéru na útulnosti.

  • obývacia izba v eklektickom štýle

    Eklektický štýl bývania: harmónia zdanlivého chaosu

    Eklektický štýl bývania je ako fascinujúca cesta okolo sveta, ktorá sa odráža vo vašom interiéri. Predstavte si spojenie vintage kresla s moderným abstraktným obrazom a perzským kobercom. Znie to chaoticky? Práve naopak. Skúste to tiež. Eklektický štýl je totiž o umení kombinovať zdanlivo nesúrodé prvky a vytvárať tak unikátny a osobitý priestor plný života a príbehov.

  • kúpeľňa v prírodnom štýle s bouclé kobercom

    Vytvorte si vlastnú oázu pokoja: prírodná kúpeľňa krok za krokom

    Predstavte si, že sa ráno prebúdzate s pocitom, že nevstupujete do bežnej kúpeľne, ale do upokojujúcej náruče prírody. Vítajú vás v nej totiž jemné zemité tóny a hebkosť prírodných materiálov. Pozrite sa za prah prírodnej kúpeľne. S trochou snahy a kreativity ju vytvoríte aj pri sebe doma.

  • inšpiratívna obývacia izba v japandi štýle s kusovým kobercom

    Japandi štýl: Objavte harmóniu japonskej estetiky v objatí škandinávskej útulnosti

    Japandi štýl bývania je ako svieži vánok, ktorý do vášho domova vnesie harmóniu a nadčasovú eleganciu. Vytvorte pri sebe doma atmosféru pokoja a pohody.