Cesta časom: Vdýchnite domovu kúzlo vintage štýlu

Čas čítania 3 minúty
Inšpirácia
Vintage štýl bývania v sebe nesie nostalgickú krásu minulých čias. Nájdete v ňom šarm začiatku 20. storočia, ale aj hravosť 70. rokov. Nesnaží sa o dokonalú repliku, vytvára však útulný a osobitý priestor s nádychom histórie.
obývacia izba vo vintage štýle

Čo je vintage štýl bývania: Spojte minulosť so súčasnosťou

Odíďte svoj domov do nostalgickej krásy a prepojte ho s moderným vkusom. Vintage štýl bývania totiž neznamená iba napodobňovanie starých čias. Predstavte si ho ako most medzi minulosťou a súčasnosťou, kde sa staré a starožitné kúsky s príbehom snúbia s modernými prvkami.

Celkovo sa vintage štýl neobmedzuje len na určitú dekádu, ale čerpá inšpiráciu z rôznych období, či už je to kúzlo začiatku 20. storočia, elegancia 50. rokov alebo už spomínaná hravosť 70. rokov. Dôležité je, aby výsledný dojem pôsobil harmonicky a odrážal vašu osobnosť.

Základné znaky vintage štýlu

  • Kombinácia starého a nového: Vintage štýl neznamená zariadiť si byt výhradne starožitnosťami. Naopak, spočíva v harmonickom prepojení starých a nových prvkov.
  • Prírodné materiály: Drevo, kov, kameň, ľan a bavlna dodajú interiéru autentický vintage nádych.
  • Pastelové farby a zemité tóny: Jemné odtiene ružovej, modrej, zelenej či žltej v kombinácii s hnedou, béžovou a šedou evokujú atmosféru minulých rokov.
  • Vzory a textúry: Kvetinové motívy, geometrické vzory a patina na nábytku dodajú interiéru dynamiku a hĺbku.
  • Dekorácia s príbehom: Staré knihy, obrazy, hodiny, vázy a ďalšie doplnky s patinou a históriou podčiarknu vintage atmosféru.

Ako na vintage štýl v obývacej izbe: Zaujmite pohovkou a kobercom

Srdcom vintage obývacej izby je pohodlný čalúnený nábytok s drevenými prvkami. Skúste ho doplniť o kreslo s kvetinovým vzorom ao konferenčný stolík z masívu.

V priestore sa bude vynímať vinylová podlaha vo vintage štýle. Skvelou voľbou je dekor dreva. Jednoducho tak skombinujete vintage vzhľad so skvelými vlastnosťami vinylu – odolnosťou a jednoduchou údržbou.
Dobrou voľbou bude aj PVC podlaha vo vintage štýle. Aby bol vintage štýl dotiahnutý do detailu, vyberajte z podláh so širokými lamelami. Tie odkazujú na pôvodné podlahy zo širokých dosiek z rúk majstrov tesárov.

TIP
Zútulnite si vintage obývaciu izbu

Siahnite po kusovom koberci vo vintage štýle. Priestoru dodáte nový nádych.

Vintage štýl v spálni: Začnite s posteľou

Dominantou vintage spálne je kovová posteľ s čalúneným čelom. Doplňte ju o nočné stolíky z masívu, prípadne pridajte aj toaletný stolík s patinou.
Na podlahe sa bude vynímať mäkký a hrejivý koberec vo vintage štýle, vďaka ktorému budete mať pocit, že chodíte po obláčiku.

Vintage štýl v predsieni: Vstúpte do iného sveta

Aj predsieň môže dýchať vintage atmosférou. Zvoľte:

  • drevený vešiak s kovovými háčikmi,
  •  starožitné zrkadlo a
  • lavicu s úložným priestorom.

V miestnosti sa bude vynímať vintage podlaha. Vyberajte takú, ktorá má vyššiu triedu záťaže. Čo všetko brať pri výbere do úvahy sa dozviete v článku Výber podlahy podľa miestnosti.
Na oživenie a zútulnenie predsiene stavte na behúň, ktorý dodá priestoru šmrnc a zároveň ochráni podlahu pred opotrebením. V BRENO vám behúň obšijeme na mieru, zvýšite tým jeho odolnosť.
Vytvorte si domov s dušou a príbehom. Vintage štýl vám umožní vniesť do interiéru osobitosť a kúzlo minulých rokov. Nebojte sa experimentovať a kombinovať rôzne prvky, kým nedosiahnete výsledok, ktorý bude odrážať váš vkus a štýl.

Vintage štýl je ideálny pre tých, ktorí chcú priniesť do svojho domova kúsok nostalgie. Keby ste si neboli istí, že je vintage štýl bývania to pravé pre vás, pozrite sa na ďalšie dizajnové tipy: etno štýl, anglický štýl, prímorský štýl bývania, provensálsky štýl, japonský štýl, retro štýl, elegantný štýl, orientálny štýl, romantický štýl, industriálny štýl alebo bohémsky štýl.
 

Kategória článkov

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy