Plávajúca podlaha od A po Z: Zistite všetko o plávajúcej podlahe

Čas čítania 2 minúty
Ako vybrať podlahu
Plávajúca podlaha je obľúbený typ podlahovej krytiny. Ľahko sa inštaluje a jej údržba je tiež jednoduchá. Zorientujte sa v ich vlastnostiach. Spoznajte výhody aj nevýhody.
dámske nohy na plávajúcej podlahe

Prečo hovoríme „plávajúca“ podlaha

Tento typ podlahy nazývame plávajúci preto, že nie je pevne prichytený k podkladu. Namiesto toho voľne spočíva na podkladovej vrstve a pohromade ho drží systém zámkových spojov.

Plávajúca podlaha nie je len jedna: Zoznámte sa so všetkými typmi

  • Laminátová plávajúca podlaha: Je cenovo dostupná a ponúka široký výber dekorov. Imituje vzhľad dreva, kameňa alebo dlažby. Táto podlaha má však problém s vlhkosťou a kontaktom s rozliatou tekutinou. Je tiež notoricky známa svojou hlučnosťou.
  • Drevená plávajúca podlaha: V tomto prípade hovoríme o podlahe vyrobenej z viacerých vrstiev dreva. Jej cena začína na vyšších čiastkach. Okrem toho absorbuje vlhkosť, takže neustále pracuje. Jej údržba tiež nie je jednoduchá - vyžaduje pravidelné lakovanie.
  • Vinylová plávajúca podlaha: Je známa svojou odolnosťou voči vode a vlhkosti. Poteší aj širokou škálou vzorov, vysokou odolnosťou, jednoduchou údržbou a dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami.

Korková plávajúca podlaha: Ekologická voľba, pretože korok je obnoviteľný materiál. Má tiež výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Potrebuje však pravidelné lakovanie a v porovnaní s ostatnými nie je tak mechanicky odolná.

Prečítajte si tiež

Laminát vs. vinyl: kto z koho?

Základné vlastnosti plávajúcej podlahy

Plávajúce podlahy sú u našich zákazníkov rozhodne obľúbené a patria medzi žiadané podlahové krytiny. Ako môžete vidieť vyššie, tento typ podlahy sa vyrába z rôznych materiálov. Každý z nich má svoje špecifické vlastnosti. Nasledujúce výhody sú však spoločné pre všetky typy:

Plávajúca podlaha ponúka jednoduchú inštaláciu. A to vďaka systému zámkových spojov. Nepotrebujete žiadne lepidlo ani klince.

 

Plávajúca podlaha je všestranná. Môžete ju položiť na rôzne typy podkladov a pri správnom výbere aj na podlahové kúrenie. Prečítajte si, ako vybrať podlahu na podlahové kúrenie.

Plávajúca podlaha sa ľahko udržuje. Stačí odstrániť prach a vytrieť.

Plávajúca podlaha má aj svoje nevýhody

Niektoré typy plávajúcich podláh, najmä laminátové a drevené, môžu byť citlivé na vlhkosť. Pri nadmernom vystavení vode napučia a deformujú sa. To však neplatí pre vinylové plávajúce podlahy, ktoré sú známe svojou odolnosťou voči vlhku.

Plávajúce podlahy môžu byť hlučné, najmä ak nie sú správne podložené kvalitným izolačným materiálom. Vybrané vinylové podlahy majú integrovanú podložku pre jednoduchšiu inštaláciu.

V prípade poškodenia je oprava plávajúcej podlahy náročnejšia, pretože často vyžaduje demontáž väčšej časti podlahy. Zistite, ako opraviť plávajúcu podlahu.

Kam sa hodí plávajúca podlaha?

Plávajúce podlahy sú ideálnou voľbou pre rôzne typy miestností. Svoje miesto majú určite v obývacej izbe, spálni alebo detskej izbe. Stačí si len vybrať správny typ a váš obľúbený dizajn.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy