Vyberáme vonkajšiu a vnútornú čistiacu zónu: Zbavte sa nánosov z topánok rýchlo a jednoducho

Čas čítania 4 minúty
Ako vybrať podlahu
Najviac nečistôt sa do interiérov dostáva cez špinavé topánky. Skúste čistiace zóny, ktoré nánosy blata a kamienkov účinne eliminujú. Ak si vyberiete správny typ a vhodne ho umiestnite, máte zaručený úspech.
Čistiaca zóna umiestnená pred vchodom do budovy.

Čistiaca zóna vs. rohožka: So špinou si lepšie poradí tá prvá

So špinou pri vchode vám pomôže čistiaca zóna aj rohožka. Obe plnia rovnakú funkciu (zachytenie nečistôt), aj keď s inou účinnosťou.

Rohožka má menšiu plochu a slúži iba na aktívne očistenie obuvi pred vstupom do interiéru. Čistiaca zóna je de facto metrážny druh koberca, ktorý vám upravíme na požadovaný rozmer. Topánky vám očistí aj obyčajnou chôdzou, a nájdeme ju v exteriéri aj v interiéri. Disponuje väčšou plochou a primárne slúži na čo najväčšie zachytenie špiny, potešia vás aj jej ďalšie funkcie.

Vonkajšie aj vnútorné čistiace zóny znižujú náklady na údržbu

Najmä v zime je do budovy na podrážkach topánok nanesených najviac nečistôt v podobe prachu, piesku, blata, špiny, ale napríklad aj posypovej soli. Tieto nečistoty dokážu zašpiniť celý vstupný priestor, čo na prvý pohľad neoslní prichádzajúceho hosťa. Navyše pri daždivom dni hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia.

Aký vplyv majú čistiace rohože na úroveň čistoty?
Najväčšie množstvo nečistôt sa do budovy dostane cez podrážky topánok alebo kolieska nákupných vozíkov. V letných mesiacoch väčšinou ide o suché nečistoty, ako je štrk a piesok. V zimných mesiacoch je to naopak prevažne voda spolu so soľou, bahno, ale aj posypový piesok a štrk.
Ak objekt nemá žiadnu čistiacu zónu, zvyšujú sa náklady na údržbu a čistenie podláh zhruba o 30 %.

Čistiace zóny sa v kanceláriách, halách, recepciách, obchodných reťazcoch a ďalších komerčných priestoroch naozaj oplatia. Po správne zvolenej a nainštalovanej čistiacej zóne sa stačí len prejsť bez utierania podrážok. Rohože dokážu zachytiť väčšinu nečistôt, a tým ochrániť nasledujúcu podlahovú krytinu pred zničením a zašpinením.

Vstup vybavený čistiacou zónou vám nielen spríjemní prostredie v objekte, ale taktiež zvýši bezpečnosť, ušetrí prácu a peniaze na údržbu interiéru. Užitočné tipy na čistenie podlahových krytín nájdete v našom článku Ako na čistenie podláh.

Prečo si zaobstarať čistiacu zónu

  • Špeciálna štruktúra, ktorá zachytí nečistoty obyčajnou chôdzou.
  • Zníženie nákladov na údržbu podláh.
  • Čistí obuv.
  • Zabraňuje šíreniu nečistôt do interiérov.
  • Uľahčuje upratovanie.
  • Chráni interiérové podlahy pred opotrebovaním.
  • Poskytuje protišmykovú ochranu.
  • Čistá rohož pri vstupe do firmy je perfektným uvítaním vášho hosťa.

Druhy čistiacich zón a ich umiestnenie

Už sme spomenuli, že čistiace rohože dokážu úspešne zachytiť väčšinu nečistôt a špiny. Ich účinok sa zdokonalí, ak ich poskladáte z týchto 3 stupňov:

1. Čistiaca zóna vonkajšia

Vstupnú čistiacu zónu umiestnite pred dvere. Jej hlavnou úlohou je zbaviť sa najhrubších nečistôt a vlhkosti. Vonkajšie čistiace zóny špinu nielen odstránia, ale aj odvedú do svojej spodnej vrstvy. Vďaka tomu sa neroznáša ďalej.

2. čistiaca zóna medzi dverami/v zádverí

V druhej fáze umiestnite čistiace zóny do interiéru hneď za vchod. Tento druh čistiacej zóny vďaka svojim priečnym drážkam odstraňuje jemnejšie nečistoty a vlhkosť. Hodia sa sem výrobky z polypropylénových vlákien, ktoré sú nenasiakavé.

3. čistiaca zóna vnútorná

A nakoniec to sú textilné čistiace zóny, ktoré umiestnite do interiéru. Odstraňujú prach, dočistia obuv a hlavne osušia.
Tip na umiestnenie 3 zón v domácnosti
1. zónu položte pred vchod,
2. zónu umiestnite hneď za dvere a
3. zóna sa hodí pred vstup do hlavnej časti domácnosti, napríklad pri východe z predsiene.

Ako si vybrať čistiacu zónu: 3 základné otázky

Insert your text here

Kde bude?

Odpoveď na túto otázku vás rýchlo nasmeruje správnym smerom. Textilná čistiaca zóna sa jednoducho nehodí do exteriéru a naopak.

Na aký účel?

Orientujte sa podľa hrubosti rastra. Čím hrubšia, tým zachytí väčšiu špinu. Najsilnejšie rastre vyberajte do komerčných priestorov.

Aká bude záťaž?

Opäť platí, že čím je väčšia prevádzka, tým vyššiu triedu zaťaženia vyberajte. Hodia sa tu čistiace zóny s hustým vláknom, ktoré toho zvládnu viac.

Ako umiestniť čistiacu zónu alebo rohož?

V byte vám postačí iba vonkajšia rohožka pred dvere. Pri rodinnom dome je najvhodnejším variantom kombinácia, jednu rohožku von a druhú do vnútorných priestorov, a to kvôli priamemu vstupu zvonku. V prípade väčších budov je už treba pokryť oveľa väčší priestor, ktorý čo najlepšie ochráni vnútorné podlahy pred rôznymi typmi nečistôt.
TIP
Aby čistiaca zóna mala požadovanú účinnosť, je dôležité dodržať správny smer vzoru s ohľadom na smer chôdze.

Aby čistiaca zóna plnila svoju funkciu efektívne, mala by zodpovedať veľkosti, účelu využitia priestorov, ale aj estetickému vzhľadu interiéru v budove. Vyplatí investovať do kvalitných rohoží, ktoré Vám zaistia dlhšiu životnosť vnútorných podláh. Správna funkčná dĺžka je približne tri až štyri metre, samozrejme záleží na konkrétnych priestoroch. Ďalším zo základných kritérií je napr. úroveň prevádzky pri vstupe do budovy.

Pruhovaný vzor je pri čistiacich zónach takmer výhradne rovnobežný s dĺžkou rolky. Nezabudnite, že na dosiahnutie požadovanej účinnosti musí mať čistiaca zóna správny smer vzoru s ohľadom na smer chôdze.
Ďalšou možnosťou je zvoliť čistiacu zónu s univerzálnym vzorom, kde na smere pokládky nezáleží. To je užitočné v prípade, že smer chôdze po čistiacej zóne nie je len dvojsmerný.

Radi vám s výberom pomôžeme, využiť môžete náš on-line chat, napísať nám e-mail na eshop@breno.cz alebo navštíviť jednu z našich predajní BRENO.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

  • Kusový koberec v spálni.

    5 dôvodov, prečo mať v spálni koberec

    V spálni sa dejú veci. Čo sa frekvencie a dĺžky týka – najčastejšie v nej spíme. Tejto bohuľubnej činnosti sa venujeme až tretinu svojho života. Všetci vieme, že kvalitný odpočinok je základ, možno ste ale nevedeli, že na kvalitu spánku môže pozitívne pôsobiť aj koberec. Máme aj ďalšie dôvody, prečo ho mať v spálni.

  • kancelária s hladkou podlahou

    Ako vybrať hladké podlahy do kancelárie: Na toto sa zamerajte

    Hladké podlahy, najmä PVC a vinyl, sa v posledných rokoch stali veľmi populárnou voľbou pre kancelárske priestory. Ich obľuba pramení z kombinácie praktickosti, estetiky a priaznivej ceny. Zistite, ako vybrať hladkú podlahu do kancelárie.

  • Vinylová podlaha s kusovým kobercom.

    Čo na podlahu? Koberec, PVC, vinyl, dlažbu alebo drevo?

    Premýšľate, aký druh podlahovej krytiny zvoliť do svojho interiéru? Aké výhody má koberec, vinyl, PVC podlaha alebo dlažba? Pokúsime sa vás zorientovať v pestrom svete podlahových krytín a pomôžeme s výberom tej najvhodnejšej.

  • pokládka skladané vinylové podlahy

    Skladaná vinylová podlaha - praktická a štýlová voľba pre váš domov

    Chcete podlahu, ktorá spája krásny vzhľad, dlhú životnosť a jednoduchú údržbu? V článku vysvetlíme, čo presne skladaná podlaha znamená, ako ju ďalej kategorizujeme a prečo je vinylová podlaha skvelou voľbou do každej miestnosti od kuchyne až po kúpeľňu.