Čistenie podláh: Ako na to

Čas čítania 3 minúty
Inštalácia a údržba podláh
Podlahu máte denne na očiach. Aby vám dlho a dobre slúžila, potrebuje správnu starostlivosť. Zistite, ako správne čistiť koberce, vinyl a PVC. S našimi 2 pravidlami pre údržbu podláh to ľahko zvládnete.
Žena čistiaca podlahu vysávaním.

1. Zistite, čo je pre vašu podlahu najlepšie

Podlahové krytiny majú rôzne vlastnosti. Inú starostlivosť vyžaduje lino a inú zase koberec.

Ako čistiť koberec

Koberec je na údržbu trochu náročnejší ako ostatné podlahy, má však iné výhody. Napríklad obstaraním koberca ušetríte stovky eur za vykurovanie, navyše je mäkší a pohodlnejší.

V prípade kobercov je potrebná častejšia údržba. Pokiaľ chcete, aby váš koberec vyzeral čo najdlhšie ako nový, bude potrebovať dôkladnejšiu starostlivosť. Koberec sa snažte vysávať aspoň 3krát týždenne. Pokiaľ máte robotický vysávač, nebojte sa ho nastaviť na denné vysávanie.
Vysávač nevysaje iba prach, ale tiež narovnáva vlas koberca. Na škodu nebude ani hĺbkové čistenie 1-krát mesačne.
TIP
Ideálne je 1 až 2krát ročne obnoviť impregnačnú vrstvu koberca, aby sa menej špinil.

Ako čistiť PVC

Čistenie PVC je jednoduché a nijako výrazne sa u neho nezapotíte. Základom je jemné vytieranie. Samozrejme aj tu môžete starostlivosť vylepšiť používaním špeciálnych čističov pre PVC podlahy, vďaka ktorým získa vaša PVC podlaha vyššiu ochranu a vyšší lesk.
TIP
Ideálne používať čistiaci prostriedok obnovujúci PU vrstvu pre lepšiu ochranu PVC.

Ako čistiť vinyl

Vinyl je na údržbu skutočne jednoduchý. Ľahko sa vysáva aj vytiera. Dopriať mu môžete aj špeciálne čističe pre vinylové podlahy, ktoré zaručia tú najšetrnejšiu starostlivosť o vašu podlahu.
TIP
Pre dokonalejšiu čistotu vytierajte vinyl v smere dosiek a dekoru.

2. S upratovaním neotáľajte

Pravidelnosť je kľúčová. Ani tie najlepšie čistiace prostriedky vám nezaručia dokonalý výsledok, pokiaľ budete upratovanie zanedbávať. Skúste si nastaviť čistenie podláh aspoň 2-krát do týždňa. Vďaka pravidelnosti predĺžite životnosť podlahy.
Opatrnosti nie je nikdy dosť. Pri čistení kobercov používajte prostriedky na to určené. Ak siahnete po inom prípravku ako čistiace prostriedky, dajte pozor, aby neobsahoval bielidlo, pretože koberec môže odfarbiť. Napríklad najznámejšie Savo na čistenie koberca rozhodne nepoužívajte.
Vedeli ste, že?
Pokiaľ budete čistenie zanedbávať, môže sa u kobercov špina zašliapať do koberca a potom sa jej už nezbavíte. Aj preto je ideálne pravidelné vysávanie. Nečistoty sa držia zatiaľ na povrchu, odkiaľ ich povysávate. Ďalším problémom môže byť voda, ktorá sa cez škáry dostane pod podlahu, kde môže vzniknúť pleseň. Takže s vytieraním neotáľajte.

Babské rady na čistenie podláh – hrsť sódy ako zázračný čistič?

A nakoniec nezabúdajme na babské rady. Tých je plný internet. Najčastejšie narazíte na univerzálnu radu s jedlou sódou. Bohužiaľ, na internete nenájdeme vždy iba dobré tipy.

Jedlá sóda môže Vaše podlahy zničiť, pretože je agresívna. S babskými radami buďte pri podlahách opatrní a radšej siahnite po čistiacich prostriedkoch určených presne na váš tip podlahy.

Samozrejme, v prípade neočakávaného znečistenia ihneď konajte a nečakajte na upratovací deň. Z koberca rozliate tekutiny ako víno alebo kávu odsajte ideálne obrúskom (nedrhnite, iba odsajte). Vodu z PVC či vinylu hneď zotrite. Na škvrny použite vhodný prípravok.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

5 predajní po celej SRZobraziť na mape
Potrebujete poradiť?0950 104 004
Po-Ne 8:00 - 20:00
Napíšte námeshop@breno.sk
alebo nás kontaktujte priamo
v on-line chate
Akčné ponuky z prvej ruky
Odtiene farieb podlahových krytín sa môžu líšiť od originálnych farieb pri zobrazení na rôznych monitoroch. Dekory kusových kobercov sa môžu trochu líšiť v závislosti od veľkosti koberca.
© 2024 Breno s.r.o. Všetky práva vyhradené.
Profesionálny e-shop na mierushopsys