Ako zútulniť detskú izbu: Zamerajte sa na 7 kľúčových oblastí

Čas čítania 4 minúty
Ako vybrať podlahu
Deti školského veku trávia vo svojich izbách priemerne 4 až 6 hodín denne, aspoň to hovorí Americká pediatrická akadémia. Spríjemnite im tento čas, máme tipy, ako zútulniť detskú izbu.
detská izba s kusovým kobercom a vinylovou podlahou

Začíname od podlahy. Koberce sú mäkké a teplé

Deti sa rady hrajú na podlahe. Čím dlhšie, tým lepšie. Hranie na podlahe totiž napomáha ich fyzickému rozvoju, podporuje kreativitu, predstavivosť a býva aj bezpečné. Z podlahy už skrátka nie je kam spadnúť. V staršom veku sa zase deti pohodlne usadia na koberec a pustia si nejakú tú hru.

TIP
Zlepšite bezpečnosť. Ku kobercu zakúpte aj protišmykovú podložku, vďaka nej bude koberec držať na svojom mieste a nehrozí žiadne podklzovanie.

Nehovoriac o tom, že koberec má aj ďalšie skvelé funkcie. Napríklad tlmí hluk a zvyšuje pocitovú teplotu. Koberce teda zohrávajú veľkú úlohu v tom, ako sa dieťa cíti vo svojom priestore.

Vyberte preto mäkký a pohodlný koberec, ktorý bude príjemný na dotyk a zároveň odolný voči škvrnám a ľahko udržiavateľný. Detské koberce s veselými vzormi, ako sú zvieratká, autá alebo kvety, dodajú izbe hravosť a farebnosť. Staršie deti už s výberom pomôžu podľa toho, čo sa im páči.

Organizéry pre rýchle upratovanie hračiek: Nálada rodičov ide prudko hore

Povedzme si to na rovinu. Deti sa nenarodili s vrodeným citom na upratovanie. Pošmyknutie na autíčku, šliapnutie na kocku od lega, pohodený papier - kto z rodičov to nezažil? Rýchle a jednoduché upratovanie je pre útulnosť izby nutnosťou. Docielite ho s efektívnymi úložnými priestormi.

Vedeli ste, že...
… Učenie detí, ako správne upratovať svoje hračky a veci, má dlhodobý pozitívny vplyv na ich organizačné schopnosti a zmysel pre poriadok? Navyše štúdie ukazujú, že čistý a dobre organizovaný priestor pozitívne ovplyvňuje psychiku dieťaťa. Neporiadok môže spôsobovať stres a rozptýlenie, zatiaľ čo organizovaná izba prispieva k pocitu pokoja a kontroly.

Dobre premyslené organizéry proces upratovania výrazne uľahčia. Do detskej izby sa hodí: 

  • úložné boxy,
  • regály,
  • transparentné boxy.


Dôležité je, aby boli úložné priestory ľahko prístupné aj pre menšie deti. Môžu sa tak podieľať na upratovaní a udržiavaní poriadku v izbe.

Osvetlenie a dekoratívne svetielka: Nech sa deti cítia bezpečne

Osvetlenie v detskej izbe ovplyvňuje kvalitu spánku dieťaťa. Teplé a tlmené svetlo je ideálne na večerné hodiny, pretože pomáha upokojiť dieťa a pripraviť ho na spánok. Naopak studené a jasné svetlo používajte na denné aktivity a učenie. Skúste si zaobstarať lampu s rôznou intenzitou svetla. Prispôsobíte tak osvetlenie rôznym aktivitám, od čítania pred spaním až po nočný odpočinok. Okrem hlavného svetla zvážte pridanie dekoratívnych svetielok, ktoré vytvoria príjemnú a útulnú atmosféru. Skúste:

  •  LED svetelné reťaze,
  • lampičky s rôznymi motívmi,
  • nočné svetielka s jemným svetlom.


Tieto svetielka nielenže zútulnia priestor, ale tiež pomôžu deťom cítiť sa bezpečnejšie počas noci.

Farby majú veľkú moc

Farby v detskej izbe výrazne ovplyvňujú náladu a správanie dieťaťa. Napríklad modrá farba upokojuje a podporuje sústredenie, zatiaľ čo žltá stimuluje kreativitu a energiu. Správne zvolené farby môžu podporiť detskú kreativitu, pokoj a pohodu.

Ergonomický a multifunkčný nábytok: Chce to premyslené riešenia

Pri výbere zariadenia myslite aj na to, že vaše dieťa rastie a mení sa. Pre zdravý rast a vývoj dieťaťa je dôležitá ergonómia nábytku v detskej izbe. Stoly a stoličky prispôsobte výške dieťaťa, aby podporovali správne držanie tela a predchádzali problémom s chrbticou.

Ďalej vyberajte multifunkčný nábytok, ako sú postele s úložným priestorom alebo rozkladacie písacie stoly. Vďaka nim efektívne využijete priestor a zároveň dieťaťu poskytnete viac miesta na hranie. Kreatívny kútik, kde si deti môžu kresliť, maľovať alebo tvoriť, je skvelým doplnkom detskej izby. Tento priestor podporuje ich fantáziu a rozvoj jemnej motoriky.

Detská izba by mala vychádzať z osobnosti dieťaťa

Pri zariaďovaní nemyslite len na krásne katalógové fotky detských izieb, berte do úvahy aj osobnosť a záujmy dieťaťa. Dajte mu priestor na výber dekorácií, nábytku a farieb. Vďaka tomu sa bude váš potomok cítiť vo svojej izbe pohodlne a šťastne. Nemusia to byť iba plagáty a hračky, ale napríklad aj vlastnoručne vyrobené dekorácie, ktoré izbe dodajú jedinečný charakter.

V detskej izbe by nemali chýbať rastliny

Rastliny zlepšujú kvalitu vzduchu a vytvárajú príjemnejšie prostredie. Navyše učia deti starostlivosť a môžu mať upokojujúci efekt. Darujte im do izby kvietok, o ktorý sa budú starať a pravidelne ho zalievať. Vytvorí si tak pravidelný návyk a kto vie, možno potom začnú konečne aj upratovať.

Či už rekonštruujete svoj domov alebo len hľadáte inšpiráciu, prajeme vám, aby ste boli s výsledkom spokojní celá rodina. Pokiaľ chcete rýchlu zmenu s minimálnymi nákladmi, ktorá urobí radosť, mrknite na našu ponuku detských kusových kobercov, kde nájdete zaujímavé kúsky pre každé dieťa aj do menších izbičiek. V prípade, že hľadáte praktickú a umývateľnú podložku pre najmenších, mohli by vás zaujať podložky DWINGULER. Viac tipov nájdete v článku Ako vybrať hrací koberec a podložku.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

  • mamička obúva syna na koberci v predsieni

    Z panelákovej predsiene do útulného zátišia: Skúste tieto tipy

    Vytvorte z predsiene vkusný a príjemný priestor - stojí to za to. Len si predstavte, akonáhle otvoríte dvere po náročnom dni v práci, bude na vás čakať útulný domov.

  • senior sediaci na pohovke pri ktorej leží kusový koberec

    Odolná a komfortná podlaha pre seniorov: Na čo sa zamerať?

    Výber správnej podlahy zohráva u seniorov kľúčovú úlohu. Mala by byť totiž predovšetkým pohodlná, bezpečná a ľahko udržiavateľná. V tomto článku vám poradíme, ako vybrať podlahu, ktorá splní všetky tieto požiadavky a spríjemní tak seniorom každodenný život.

  • kusový koberec a vinylová podlaha v predsieni

    Podlaha do predsiene: Tu záleží na odolnosti

    Predsieň je miestom s najvyššou záťažou v celom byte. Denne po nej prejdeme nespočetnekrát, a to často v topánkach, s ktorými sme pred chvíľou kráčali po ulici. Výber správnej podlahy do predsiene je preto kľúčový pre jej dlhú životnosť a váš komfort. Zároveň môže krytina predstavovať dizajnový kúsok, ktorý s eleganciou privíta doma nielen vás, ale aj vašich hostí. Vstup do vášho domu či bytu môže byť nielen praktický, ale aj reprezentatívny.

  • dámske nohy na plávajúcej podlahe

    Plávajúca podlaha od A po Z: Zistite všetko o plávajúcej podlahe

    Plávajúca podlaha je obľúbený typ podlahovej krytiny. Ľahko sa inštaluje a jej údržba je tiež jednoduchá. Zorientujte sa v ich vlastnostiach. Spoznajte výhody aj nevýhody.