Z panelákovej predsiene do útulného zátišia: Skúste tieto tipy

Čas čítania 3 minúty
Ako vybrať podlahu
Vytvorte z predsiene vkusný a príjemný priestor - stojí to za to. Len si predstavte, akonáhle otvoríte dvere po náročnom dni v práci, bude na vás čakať útulný domov.
mamička obúva syna na koberci v predsieni

Predsieň je prvým miestom, kam vstúpite vy aj vaši hostia, preto je dôležité, aký dojem zanechá. A to platí dvojnásobne u panelákových predsiení, ktoré častokrát neoplývajú ani priestorom a ani denným svetlom. Máme tipy, ako im dodať dušu.

Dostaňte do predsiene svetlo

Rozsvieťte to tam! Ako sme sa už zmienili, panelákovej predsiene často trpia nedostatkom prirodzeného svetla. Stavte preto na kombináciu stropného svetla a nástenných svietidiel, ktoré priestor zútulnia a dodajú mu hĺbku.

TIP
Nebojte sa experimentovať s LED pásikmi pod skrinkami alebo za zrkadlom. Priestor nielen rozjasníte, dodáte mu aj moderný nádych.

Sústreďte sa na výber farieb

Farby hrajú skrátka prím. Pre tmavú predsieň vyberajte svetlé farby, tie totiž opticky zväčšujú priestor a dodávajú mu vzdušnosť.

Stavte na:

  • bielu,
  • béžovú,
  • svetlo šedú
  • alebo pastelové tóny.


Nebojte sa ale ani výraznejších farieb na doplnkoch, ako sú vankúše, obrazy alebo koberce. Máme pre vás pestrofarebné koberce.

Majte priestor pod kontrolou vďaka nábytku

Úložné priestory sú pri malých miestnostiach, akými paneláková predsieň bezpochyby je, na prvom mieste. Využite každý centimeter priestoru s inteligentnými úložnými riešeniami.

Skúste vstavané skrine - šetria miesto a pojmú všetko oblečenie aj topánky. Nezabudnite ani na poličky, háčiky na kabáty a košíky na drobnosti.

Celkovo do predsiene vyberajte menší a multifunkčný nábytok, čo nezaberie príliš veľa miesta. Praktická je lavica s úložným priestorom, kam si odložíte topánky aj tašky.

TIP
Nezabudnite ani na malý stolík na kľúče a ďalšie drobnosti. Už nikdy nebudete klíčky hľadať po vreckách kabátov a kabelkách.

Dekorace prostor opticky zmenšují, proto je vybírejte s citem

Siahnite napríklad po zrkadle, ktoré priestor opticky zväčší. Chýbať by nemali ani rastliny, tie dodajú priestoru život. Vyberajte také, ktoré nepotrebujú veľa svetla a nie sú nijak náročné.
Niektoré steny ponechajte úplne bez dekorácií – predsieň bude hneď pôsobiť vzdušnejšie a priestrannejšie.

Nezabudnite na koberec

Ten dodá miestnosti pocit tepla, ušetríte za kúrenie a koberec priestor celkovo zútulní. Navyše tlmí hluk a chráni podlahu. Vzhľadom k tomu, že do predsiene často vchádzame v obuvi, vyberajte najmä odolné koberce s krátkym vlasom, ktorý sa ľahko čistí.

TIP
Skúste náš výber metrážových kobercov do chodby či predsiene. Nájdete tam kúsky, ktoré sa hodia do namáhaných priestorov. Do predsiene sa hodia napríklad aj vpichované koberce (tzv. jakory), ktoré hocičo vydržia.

Predsieň si hovorí o odolnú podlahu

Podlaha do predsiene musí zvládnuť vyššiu záťaž. Do haly vstupujeme obutie, častokrát do nej nanesieme kamienky, nečistoty – jednoducho dávame podlahe zabrať.

Pokiaľ očakávate od podlahy do predsiene hlavne odolnosť, hľadajte záťažovú triedu 22 alebo 23 (údaj nájdete pri technických parametroch každej podlahy). Skúste PVC/lino do predsiene alebo vinylové podlahy do predsiene. Tiež by vám mohli dobre poslúžiť aj rigidné vinylové podlahy, ktoré prekonajú vaše očakávania. Zaujať by vás mohli aj čistiace zóny, ktoré vyzerajú ako koberec a sú navrhnuté tak, aby len obyčajnou chôdzou po nich, zachytili nečistoty z topánok. Takže značne znížia náklady na upratovanie.

Nezabúdajte ani na rohožky. Tie zachytia najväčšie nečistoty a vy sa môžete tešiť z predsiene bez nadbytočnej špiny. Tento kúsok sa hodí ako pred dvere, tak aj dovnútra. Na špinu skrátka musíte múdro.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

  • detská izba s kusovým kobercom a vinylovou podlahou

    Ako zútulniť detskú izbu: Zamerajte sa na 7 kľúčových oblastí

    Deti školského veku trávia vo svojich izbách priemerne 4 až 6 hodín denne, aspoň to hovorí Americká pediatrická akadémia. Spríjemnite im tento čas, máme tipy, ako zútulniť detskú izbu.

  • senior sediaci na pohovke pri ktorej leží kusový koberec

    Odolná a komfortná podlaha pre seniorov: Na čo sa zamerať?

    Výber správnej podlahy zohráva u seniorov kľúčovú úlohu. Mala by byť totiž predovšetkým pohodlná, bezpečná a ľahko udržiavateľná. V tomto článku vám poradíme, ako vybrať podlahu, ktorá splní všetky tieto požiadavky a spríjemní tak seniorom každodenný život.

  • kusový koberec a vinylová podlaha v predsieni

    Podlaha do predsiene: Tu záleží na odolnosti

    Predsieň je miestom s najvyššou záťažou v celom byte. Denne po nej prejdeme nespočetnekrát, a to často v topánkach, s ktorými sme pred chvíľou kráčali po ulici. Výber správnej podlahy do predsiene je preto kľúčový pre jej dlhú životnosť a váš komfort. Zároveň môže krytina predstavovať dizajnový kúsok, ktorý s eleganciou privíta doma nielen vás, ale aj vašich hostí. Vstup do vášho domu či bytu môže byť nielen praktický, ale aj reprezentatívny.

  • dámske nohy na plávajúcej podlahe

    Plávajúca podlaha od A po Z: Zistite všetko o plávajúcej podlahe

    Plávajúca podlaha je obľúbený typ podlahovej krytiny. Ľahko sa inštaluje a jej údržba je tiež jednoduchá. Zorientujte sa v ich vlastnostiach. Spoznajte výhody aj nevýhody.