Vytvorte si vlastnú oázu pokoja: prírodná kúpeľňa krok za krokom

Čas čítania 3 minúty
Inšpirácia
Predstavte si, že sa ráno prebúdzate s pocitom, že nevstupujete do bežnej kúpeľne, ale do upokojujúcej náruče prírody. Vítajú vás v nej totiž jemné zemité tóny a hebkosť prírodných materiálov. Pozrite sa za prah prírodnej kúpeľne. S trochou snahy a kreativity ju vytvoríte aj pri sebe doma.
kúpeľňa v prírodnom štýle s bouclé kobercom

Vyskúšajte silu prírody vo svojej kúpeľni

Základom je staviť na materiály, ktoré evokujú spojenie s prírodou. Zamerajte sa preto na:

  • Drevený nábytok: Napríklad skúste police. Kombinujte rôzne druhy a povrchové úpravy.
  • Kameň: Je ďalším skvelým materiálom, dodá kúpeľni nádych luxusu a elegancie.
  • Doplnky z prírodných materiálov: Na dotvorenie útulnej atmosféry sa nebojte siahnuť po bambuse, ratane či jute.
  • Prírodné motívy: Farebná paleta pre pokoj a harmóniu
  • Kvietky: Prineste do kúpeľne kúsok života. So zelenými izbovými rastlinami to pôjde ako po masle.

Farebná paleta pre pokoj a harmóniu

Aby bol efekt prírodnej kúpeľne dotiahnutý k dokonalosti, myslite aj na kombináciu farieb. Paletu laďte do zemitých a neutrálnych tónov.

Béžová, hnedá, zelená, ale aj biela či šedá, to všetko sú odtiene, ktoré navodia pocit pokoja a harmónie. Nebojte sa ich kombinovať a oživiť jemnými pastelovými akcentmi.

Podlaha ako základ: Myslite na vlhkosť

Dôležitú úlohu v prírodnej kúpeľni zohráva podlaha. Musí byť odolná voči vlhkosti a ľahko sa udržiavať. Ideálnou voľbou je v tomto prípade vinyl, ktorý toto všetko spĺňa, navyše dokonale imituje prírodné dekory.

Moderné vinylové podlahy verne napodobňujú vzhľad dreva, kameňa či dlažby a ponúkajú celý rad praktických výhod. Sú odolné voči vode, ľahko sa čistia a sú príjemné na dotyk. Do kúpeľne sa skôr hodí lepený vinyl. Pri jeho pokládke buďte ale naozaj starostliví, aby potom pod neho nezatekalo.

Možnosťou je aj PVC podlaha, ktorá sa stáva u našich klientov obľúbenou voľbou. Aj tu máte na výber mnoho prírodných dekorov. Opäť apelujeme na zásadný význam správnej pokládky, aby sa voda nedostala pod krytinu.

DETAIL_DEKORACE.jpg

Pre dokonalú atmosféru vyberajte doplnky

Pri výbere vybavenia a doplnkov myslite na funkčnosť aj estetiku. Drevené skrinky a police poskytnú dostatok úložného priestoru a ratanové koše a boxy poslúžia na uschovanie drobností. Pre pohodlie siahnite po kúpeľňovej predložke či koberci v prírodnom dekore. Kúpeľňu nielen zútulnia, ale tiež znižujú nebezpečenstvo pošmyknutia. Kúpeľňová predložka je známa vec, tie súčasné kombinujú eleganciu a praktickosť, mnohé napríklad odpudzujú mikroorganizmy alebo sa dajú dokonca vyprať.

Ako je to ale s kobercom do kúpeľne? Máme skvelý tip: Existujú koberce zvané bouclé, ktoré neabsorbujú vlhkosť, väčšina sa hodí dokonca aj do exteriéru a sú vhodné aj do kúpeľne. Navyše skvele ladí s prírodným štýlom, verne totiž imitujú koberce zo sisalu či morskej trávy.

TIP
Nemusíte kupovať hneď nové doplnky. Skúste napríklad tie existujúce oblepiť vinylom – rýchlo získajú prírodný nádych a vy ušetríte. Viac sa dočítate v článku 5 tipov, čo so zvyškami vinylu.

KOUPELNA_VANA_KVETINY.jpg

Aj paneláková kúpeľňa môže byť oázou

Ani malá kúpeľňa nemusí „sedieť v kúte“, aj z tej panelákovej ľahko vykúzlite oázu pokoja. Stavte na svetlé farby a materiály, pretože opticky zväčší priestor.

Minimalistický dizajn a múdre úložné riešenia pomôžu udržať poriadok a prehľadnosť. Nepodceňujte ani silu správneho osvetlenia, ktoré dokáže s priestorom doslova kúzliť.

Vytvoriť si vlastnú prírodnú kúpeľňu nie je tak náročné, ako by sa mohlo zdať. Stačí sa riadiť pár základnými princípmi a nebáť sa experimentovať. Najdôležitejšie je, aby ste sa vo svojej kúpeľni cítili príjemne a uvoľnene.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie Inšpirácia