Vinyl v roli alebo PVC podlaha a jej výhody

Čas čítania 3 minúty
Ako vybrať podlahu
Niekedy sa môžete stretnúť s pojmom vinyl v roli. Medzi odborníkmi toto označenie určite nebudete počuť. Vysvetlíme vám, aká podlaha sa v skutočnosti pod týmto pojmom skrýva a čo od nej môžete očakávať.
PVC podlaha v rolke.

Prečo vinyl v roli?

„Máte vinyl v roli?“ môžeme občas začuť v predajniach podlahových krytín. Každý skúsený predajca však vie, že vinyl v rolke neexistuje. Vinyl sa vyrába vo forme jednotlivých pevných lamiel, ktoré sa skladajú k sebe a vytvárajú výslednú podlahu. Do vinylových podláh sa pridáva sklenené vlákno.

Pod pojmom vinyl v roli zákazník rozumie PVC podlahu, ktorá je rovnako ako vinyl vyrobená z polyvinylchloridu, teda zjednodušene povedané z pevného a mäkčeného plastu. PVC podlaha v roli má množstvo skvelých vlastností. Medzi ne patrí jednoduchá inštalácia a údržba, dlhá životnosť, odolnosť, veľký výber dekorov a v neposlednom rade zaujímavá cena. Z vyššie uvedeného teda vyplýva, že PVC podlaha k vám dorazí v rolke a vinyl v balíkoch, ktoré obsahujú jednotlivé lamely.

Rozdiely medzi PVC podlahou a vinylom

PVC podlaha je na rozdiel od vinylumenej náročná na pokládku. Jednoducho si necháte odrezať príslušný rozmer, ktorý potom pomocou lepidla pripevníte na vopred pripravený podklad. V prípade vinylu máte dve možnosti, buď zvolíte tzv. lepený vinyl, kde sa lamely pripevňujú lepidlom k podkladu, alebo plávajúci vinyl, ktorý sa pomocou zámkov tzv. click systému pokladá voľne bez lepenia.

Pri pokládke vinylovej plávajúcej podlahy je tento variant nutné doplniť podložkou (vždy podľa odporúčania konkrétneho výrobcu), ktorá chráni tzv. click zámky pred poškodením a garantuje výrobcom deklarované vlastnosti podlahy. Niektoré vinylové plávajúce podlahy majú už túto podložku integrovanú priamo na lamele.

Pri výbere konkrétnej podlahovej krytiny vám môže pomôcť náš článok Vinyl verzus PVC: Pomôžeme vám rozhodnúť sa.

Výhody PVC podláh a vinylu

Obe tieto podlahové krytiny sa vyznačujú značnou odolnosťou, samozrejme záleží na príslušnom type podlahy a jej triede záťaže (od bytovej až po komerčnú alebo priemyselnú). Pri výbere konkrétnej podlahovej krytiny je dôležité sledovať piktogram s triedou záťaže, ktorý určuje vhodnosť jej použitia v príslušnej časti interiéru.

  

Medzi výhody PVC podláh a vinylu patria:

  • Široký výber dekorov – obe podlahové krytiny ponúkajú široký výber dekorov od vernej imitácie dreva až po realisticky pôsobiace vzory dlažby či betónu.
  • ​​​​​​​Útlm kročajového hluku – vinyl aj PVC podlaha účinne tlmí kročajový hluk. V prípade PVC podlahy je možné tento efekt ešte posilniť výberom PVC s filcovým podkladom.
  • Pocit tepla - na rozdiel od dlažby alebo laminátu tieto podlahy nepôsobia chladne.
  • Dlhá životnosť – vďaka veľkej odolnosti sa tieto podlahové krytiny vyznačujú aj dlhou životnosťou.
  • Zabraňujú pošmyknutiu a zvyšujú bezpečnosť priestorov – protišmykovosť oceníte nielen v prípade, že máte malé deti alebo domácich zvieracích miláčikov.
  • PUR vrstva – niektoré typy týchto podláh sú opatrené tzv. PUR povrchovou vrstvou, ktorá dokonale uzatvára mikropraskliny na povrchu, vďaka čomu sa tieto podlahy ľahko čistia.
  • Jednoduchá údržba a čistenie – potrebujete len vysávač, metlu alebo mop. Ideálne je vysávať a vytierať podlahu aspoň raz týždenne.
  • Odolá záťaži kolieskovej stoličky – v prípade, že vyberáte podlahu do pracovne alebo študentskej izby, je nutné zvoliť podlahu s piktogramom, ktorý potvrdzuje možnosť stáleho používania kolieskových stoličiek. Ak podlaha touto výhodou nedisponuje, je možné ju ochrániť pomocou špeciálnej podložky pod kolieskovú stoličku.

PVC podlaha verzus lino, linoleum

Ľudia si PVC podlahu často spájajú s tzv. linom vyrábaným v minulosti. V skutočnosti však ide o modernú podlahovú krytinu, ktorá zákazníkom ponúka jedinečné užívateľské vlastnosti.

TIP
Viac informácií nájdete v článku Aký je rozdiel medzi linom, linoleom a PVC podlahou.

Teraz už viete, že pod pojmom vinyl v rolke sa skrýva PVC podlaha, ktorá vyniká množstvom skvelých parametrov. V našej ponuke nájdete široký výber dekorov a prevedení, ktoré zaručene zútulnia váš interiér. Medzi obľúbené PVC podlahy patrí napríklad kolekcia AMBIENT. Viac o nej nájdete v článku 5 dôvodov, prečo si zamilujete odolné PVC podlahy AMBIENT.

Ďalšie užitočné informácie o PVC podlahách nájdete v článkoch:

Ako vybrať linoleum/lino/PVC

Jednoduché tipy, ako sa správne starať o PVC podlahu

Mýty o vinylových a PVC podlahách

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

  • detská izba s kusovým kobercom a vinylovou podlahou

    Ako zútulniť detskú izbu: Zamerajte sa na 7 kľúčových oblastí

    Deti školského veku trávia vo svojich izbách priemerne 4 až 6 hodín denne, aspoň to hovorí Americká pediatrická akadémia. Spríjemnite im tento čas, máme tipy, ako zútulniť detskú izbu.

  • mamička obúva syna na koberci v predsieni

    Z panelákovej predsiene do útulného zátišia: Skúste tieto tipy

    Vytvorte z predsiene vkusný a príjemný priestor - stojí to za to. Len si predstavte, akonáhle otvoríte dvere po náročnom dni v práci, bude na vás čakať útulný domov.

  • senior sediaci na pohovke pri ktorej leží kusový koberec

    Odolná a komfortná podlaha pre seniorov: Na čo sa zamerať?

    Výber správnej podlahy zohráva u seniorov kľúčovú úlohu. Mala by byť totiž predovšetkým pohodlná, bezpečná a ľahko udržiavateľná. V tomto článku vám poradíme, ako vybrať podlahu, ktorá splní všetky tieto požiadavky a spríjemní tak seniorom každodenný život.

  • kusový koberec a vinylová podlaha v predsieni

    Podlaha do predsiene: Tu záleží na odolnosti

    Predsieň je miestom s najvyššou záťažou v celom byte. Denne po nej prejdeme nespočetnekrát, a to často v topánkach, s ktorými sme pred chvíľou kráčali po ulici. Výber správnej podlahy do predsiene je preto kľúčový pre jej dlhú životnosť a váš komfort. Zároveň môže krytina predstavovať dizajnový kúsok, ktorý s eleganciou privíta doma nielen vás, ale aj vašich hostí. Vstup do vášho domu či bytu môže byť nielen praktický, ale aj reprezentatívny.