Trieda účinnosti vysávania kobercov alebo Čo zvládne váš vysávač

Čas čítania 2 minúty
Inštalácia a údržba podláh
Nie každý vysávač dokáže koberec povysávať rovnako dobre. Efektivita závisí od mnohých faktorov. Jedným z nich je údaj o triede účinnosti vysávania. Čím viac vysávač vysaje, tým lepšiu má triedu účinnosti.
Žena vysávajúci kusový koberec.

Čo je trieda účinnosti vysávania kobercov

Toto je jedna z informácií, ktoré nájdete na energetickom štítku každého vysávača. Ako už názov napovedá, udáva, ako účinne vysávač čistí koberce.

Trieda účinnosti vysávania kobercov závisí od:

  • výkonu vysávača,
  • tesnosti vysávača,
  • tvaru hubice.


Okrem triedy účinnosti vysávania kobercov na štítku nájdete aj triedu účinnosti vysávania tvrdých podláh. Tento parameter vyjadruje, ako je efektívny vysávač na tvrdej podlahe.

Ako sa meria trieda účinnosti vysávania kobercov

Tieto výpočty robia výrobcovia. Na koberec rozptýlia prach a po niekoľkých ťahoch hubicou zmerajú prírastok prachu v zbernej nádobe v pomere k celkovému množstvu rozptýleného prachu.

Čím viac vysaje vysávač, tým má lepšiu triedu účinnosti.

Triedy účinnosti vysávania kobercov

Jednotlivé triedy sa označujú písmenami od A po E (kedysi existovali aj triedy G a F, tie sa však od roku 2017 nesmú uvádzať na trh). Trieda A znamená najvyššiu triedu účinnosti, vysaje totiž až 91 % prachu.

  • Trieda A – účinnosť ≥ 91 %
  • Trieda B – účinnosť ≥ 87 %
  • Trieda C - účinnosť ≥ 83 %
  • Trieda D - účinnosť ≥ 79 %
  • Trieda E - účinnosť ≥ 75 %

Trieda účinnosti vysávania kobercov nerobí zázraky na počkanie

Pri vysávaní kobercov, či už kusových alebo metrážnych, by ste sa nemali spoliehať iba na vysávač a jeho triedu účinnosti. Veľkú úlohu v celom procese hráte aj vy. Uviedli sme tri najčastejšie chyby, ktorých sa môžete dopustiť pri vysávaní kobercov.

1. chyba pri vysávaní kobercov: nepravidelné čistenie vysávača

Čím viac je vysávač zanesený špinou a prachom, tým horšie vysáva. Pravidelne ho preto po vysávaní čistite - ako jeho zásobník, tak výstupné filtre.

Vedeli ste, že?
Hneď ako je vrecko do vysávača naplnené do 75% svojho objemu, mali by ste ho nahradiť novým. HEPA filter vymeňte raz za rok.

Nezabúdajte tiež na odstránenie nečistôt z rotačnej kefy, napríklad zamotaných vlasov.

2. chyba pri vysávaní kobercov: nesprávne využitie kief

Jednotlivé nástavce, ktorými vás výrobca vysávačov vybavil, nie sú v balení len tak pre srandu. Uľahčujú vysávanie na nedostupných miestach, napríklad odstránenie nečistôt z radiátorov, lustrov, žalúzií a pod.

Využívajte ich a nesnažte sa všetko zvládnuť s jednou jedinou hlavicou.

3. chyba pri vysávaní kobercov: vysávate jednosmerne

Skúste sa inšpirovať robotickým vysávačom, ten po podlahe neprechádza iba jedným smerom, pohyby strieda.

Keď zmeníte smer, dostanete sa s vysávačom na všetky vlákna a vysávanie bude efektívnejšie.

Vedeli ste, že pre robotické vysávače už koberce nie sú žiadnym problémom? Zistite, ako vybrať robotický vysávač na koberce.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

  • Žena sediaca na kusovom koberci.

    Feng-šuej a koberce: Ako dodať domovu harmóniu od podlahy

    Chcete, aby sa váš domov stal oázou pokoja a harmónie? Staroveké čínske učenie feng-šuej vám s tým môže pomôcť. Podľa neho totiž hrajú práve koberce v interiéri dôležitú úlohu. Zistite, ako s ich pomocou usmerniť tok energie čchi a dodať interiéru na útulnosti.

  • Dvojica leží na orientálnych kusových kobercoch

    5 zaujímavostí o kobercoch: Koľko stojí najdrahší koberec a ako spoznať kvalitu

    Svet kobercov je naozaj pestrý, nielen čo sa týka vzorov a možností. Zistite, za akú astronomickú čiastku je možné zaobstarať koberec v aukcii a ktorí umelci ich používajú pre svoje vyjadrenie.

  • žena s lamelou vinylové podlahy

    Čo je plávajúca podlaha? Vyznajte sa v jej typoch

    Plávajúce podlahy sa stali v posledných rokoch veľmi populárnou voľbou pre bytové aj komerčné priestory. Ponúkajú jednoduchú inštaláciu a širokú škálu designov. Ale čo presne plávajúca podlaha je a ako sa v jednotlivých typoch vyznať?

  • Napájanie lina zváraním.

    Ako spojiť lino/PVC a vytvoriť jednoliatu podlahu

    Spojenie lina je kľúčom k dokonalej podlahe bez viditeľných škár as dlhou životnosťou. Existujú dva hlavné spôsoby spájania lina: teplovzdušné zváranie a zváranie za studena. V tomto článku sa pozrieme na výhody oboch metód a ukážeme si, ako na to.