Skladaná vinylová podlaha - praktická a štýlová voľba pre váš domov

Čas čítania 3 minúty
Ako vybrať podlahu
Chcete podlahu, ktorá spája krásny vzhľad, dlhú životnosť a jednoduchú údržbu? V článku vysvetlíme, čo presne skladaná podlaha znamená, ako ju ďalej kategorizujeme a prečo je vinylová podlaha skvelou voľbou do každej miestnosti od kuchyne až po kúpeľňu.
pokládka skladané vinylové podlahy

 Čo je skladaná podlaha?

Skladaná podlaha je typ podlahovej krytiny, ktorá sa skladá z jednotlivých dielcov, ktoré sa do seba jednoducho „zacvaknú“ (do zámkov) bez nutnosti lepenia alebo zložitých inštalačných postupov. Tento tzv. click systém je rýchly a efektívny.

Pre tento typ podlahy sa tiež používa označenie plávajúca podlaha, pretože nie je pevne prilepená k podkladu.
Existuje niekoľko druhov skladaných podláh, pričom najčastejšími materiálmi sú:

  • Laminátové podlahy – cenovo dostupnejší variant, ktorý je náchylný na styk s vodou, nie je tak odolný a je hlučný.
  • Drevené podlahy – luxusná voľba s nutnosťou pravidelného lakovania či iného náročného ošetrovania, citlivá na deformáciu, vlhkosť as vysokým rizikom poškodenia či poškriabania.
  • Vinylové podlahy - zo spomínaných troch sú najodolnejšie, najlepšie znáša vodu a sú v podstate bezúdržbové

Prečo zvoliť vinylovú podlahu

Vinylové podlahy sú jednou z najpraktickejších a najžiadanejších možností na trhu. A to z niekoľkých dôvodov:

  • Odolnosť – Vinyl má vysokú triedu záťaže, ktorá je vhodná aj do tých najfrekventovanejších bytových priestorov, ako je chodba alebo obývacia izba a zvládne aj mierne zaťažované komerčné priestory.
  • Voda – Na rozdiel od drevenej alebo laminátovej podlahy vinyl lepšie zvládá kontakt s vodou. Lepený vinyl môžete smelo použiť aj v kúpeľni. V tomto prípade však dbajte na precíznu inštaláciu, aby sa voda nedostala pod vinyl.
  • Jednoduchá údržba – Vinylová podlaha je nenáročná na údržbu. Stačí ju pravidelne zametať alebo vysávať a občas vytrieť vlhkým mopom. Spísali sme pre vás článok: Tipy a triky na čistenie vinylovej podlahy.
  • Široká škála designov – Na trhu nájdete vinylové podlahy v rôznych dekoroch, od verných imitácií dreva až po moderné dlaždice. Ľahko tak zladíte podlahu s akýmkoľvek interiérom.
  • Izolácia - Vinylová podlaha má dobré tepelne aj zvukovo izolačné vlastnosti. Na dotyk je príjemná a rozhodne nie je tak studená ako dlažba alebo laminát. Oproti laminátu vinyl tiež lepšie pohlcuje zvuk, čo oceníte predovšetkým v bytoch či domoch s viacerými podlažiami.

Vedeli ste, že vinylová podlaha je dvojakého druhu?
Porovnanie nájdete v článku: Vinyl typu click alebo lepený?

Ako položiť skladaný vinyl

Ďalšou z výhod vinylovej skladanej podlahy je jej jednoduchá a rýchla pokládka práve vďaka systému „click”. Inštaláciu zvládnete sami, návodom pre Vás môže byť seriál článkov: Pokládka vinylovej podlahy krok za krokom, kde sa dozviete všetko od správneho zamerania, prípravy podkladu až po samotnú inštaláciu. Pridali sme podlahárske tipy a odporúčania. Pomyselnou čerešničkou na torte sú lišty, na ktoré sa občas zabudne, ale ktoré povznesú celú podlahu na vyššiu estetickú úroveň. Navyše sú praktické, pretože chránia steny napríklad pred znečistením pri vytieraní.

Skladaná vinylová podlaha je skvelou voľbou pre každý domov aj kanceláriu, práve vďaka svojej odolnosti a jednoduchej údržbe. Či už vyberáte podlahu do kuchyne, kúpeľne alebo obývačky, vinyl vám poskytne nielen praktické vlastnosti, ale aj štýlový vzhľad. Objavte našu širokú ponuku vinylových podláh, ktoré premenia váš interiér na nepoznanie.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy