PVC s filcom, alebo bez: Rozhodnite sa správne

Čas čítania 3 minúty
Ako vybrať podlahu
PVC podlahy sú obľúbenou voľbou mnohých domácností vďaka jednoduchej údržbe a širokej škále dizajnov. Pri ich výbere čoskoro narazíte na dilemu: vybrať si PVC s filcom, alebo bez? Poradíme vám.
PVC LINO s filcovým podkladom

Čo je filc?

Podkladový filc označujú výrobcovia aj ako PremiumBack, EasyBack a Texflor. Ide o hustú tkaninu z pletených textilných vlákien. Je jedným z podkladov, ktorý sa používa na koberce a PVC podlahy.

Filc má skvelé tepelnoizolačné vlastnosti, takže tlmí kročajový hluk a pomáha držať teplo v miestnosti.

Tieto vlastnosti znejú naozaj skvele, nie vždy je však potrebné siahnuť po PVC s filcom. Rozhodnite sa správne, prinášame súhrn jeho výhod aj nevýhod.

PVC s filcom, alebo bez? Výhody a nevýhody podlahy s filcom

Výhody PVC s filcom

  • Lepší komfort: PVC s filcom je pohodlnejšie na chôdzu ako PVC podlaha bez filcu.
  • Lepšia tepelná izolácia: Ako sme už uviedli, filc pomáha udržiavať teplo, čo prispieva k väčšiemu komfortu v chladnejších obdobiach a k úsporám za vykurovanie. Možno využiť napríklad aj na studené podlahy (na poschodí, nad pivnicu či garáž a pod.)
  • Zvuková izolácia: Filc účinne pohlcuje hluk, čo ocení nejeden obyvateľ bytového domu.
  • Pohodlnejšia inštalácia: S filcom sa všeobecne lepšie manipuluje, pretože nie je drsný. Pri pokládke tak nepoškriabe vás ani steny.

Nevýhody PVC s filcom

  • Vyššia cena: PVC s filcom je obvykle drahšie ako PVC bez filcu. Rozdiely však nie sú markantné.
  • Pozor v kúpeľni: Tu je dôležité dodržanie správnej inštalácie (rovný podklad, uzavretie voči vlhkosti, po obvode správne utesnenie voči zatekaniu vody). V niektorých prípadoch môže filcová vrstva zadržiavať vlhkosť, čo nie je žiaduce. Zistite, aká podlaha je vhodná do kúpeľne.

Insert your text here

Kam sa teda PVC s filcom hodí? Napríklad do obývačky

PVC s filcom je ideálnou voľbou pre bežné obytné priestory, napríklad obývaciu izbu, spálňu alebo detskú izbu. Poskytne väčší komfort a lepšiu izoláciu ako PVC bez filcu.

Skvelou voľbou bude aj v paneláku, kde si naši zákazníci pochvaľujú jeho schopnosť zvukovej izolácie. Znižuje hluk prenášaný medzi poschodiami, čo prispieva k lepším susedským vzťahom.
Filcová vrstva navyše pomáha udržať teplo v miestnosti. To sa hodí v zimných mesiacoch a prispieva k úsporám na nákladoch za vykurovanie.

TIP
PVC s filcom sa skvele hodí na renováciu podláh s menej hladkým povrchom, napríklad pri pokládke na parkety.

Kam sa PVC s filcom nehodí? Do kúpeľne radšej nie

Do kúpeľne vyberte skôr PVC bez filcu. Filc nasiakne vlhkosť, čo môže viesť k šednutiu PVC a ďalším problémom, ako je napríklad tvorba plesní. Pri rozhodovaní si nechajte poradiť od odborníkov a zohľadnite špecifiká vášho priestoru. Správne zvolená PVC podlaha prispeje k pohodlnému a praktickému prostrediu, či už sa rozhodnete pre variant s filcom, alebo bez neho. Pri výbere pomôže aj článok Ako vybrať PVC podlahu.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

5 predajní po celej SRZobraziť na mape
Potrebujete poradiť?0950 104 004
Po-Ne 8:00 - 20:00
Napíšte námeshop@breno.sk
alebo nás kontaktujte priamo
v on-line chate
Akčné ponuky z prvej ruky
Odtiene farieb podlahových krytín sa môžu líšiť od originálnych farieb pri zobrazení na rôznych monitoroch. Dekory kusových kobercov sa môžu trochu líšiť v závislosti od veľkosti koberca.
© 2024 Breno s.r.o. Všetky práva vyhradené.
Profesionálny e-shop na mierushopsys