Podlaha do predsiene: Tu záleží na odolnosti

Čas čítania 3 minúty
Ako vybrať podlahu
Predsieň je miestom s najvyššou záťažou v celom byte. Denne po nej prejdeme nespočetnekrát, a to často v topánkach, s ktorými sme pred chvíľou kráčali po ulici. Výber správnej podlahy do predsiene je preto kľúčový pre jej dlhú životnosť a váš komfort. Zároveň môže krytina predstavovať dizajnový kúsok, ktorý s eleganciou privíta doma nielen vás, ale aj vašich hostí. Vstup do vášho domu či bytu môže byť nielen praktický, ale aj reprezentatívny.
kusový koberec a vinylová podlaha v predsieni

Na čo sa pri výbere podlahy zamerať?

  • Odolnosť: Podlaha v predsieni by mala všeličo vydržať. Vyberajte preto podlahu s vyššou triedou záťaže (23 a vyššie).
  • Údržba: Ideálna je podlaha, ktorá sa ľahko čistí a udržuje.
  • Rozpočet: Ceny podláh sa líšia, je preto dôležité zvážiť, koľko ste ochotní investovať.

Podlaha do predsiene nemusí byť len dlažba

Jednou z najčastejších volieb je práve dlažba. Častokrát ale zabúdame aj na ďalšie druhy podláh, ktoré sú rovnako praktické a zároveň útulné. Vyberajte z vinylovej podlahy, PVC podlahy či kobercov – majú skvelé vlastnosti a nájdete ich v rôznych cenových kategóriách.

Vinylová podlaha je odolná a vyzerá skvele

Vinylová podlaha je v posledných rokoch stále populárnejšou voľbou krytiny do predsiení, a to vďaka svojej vysokej odolnosti. Kvalitná vinylová podlaha s vysokou triedou záťaže (odporúčame triedu záťaže 23 a vyššiu) odolá nejednej skúške v podobe kamienka v podrážke či vysokým podpätkom.

TIP
Pozrite sa do kategórie vinylové podlahy do predsiene.

Ďalším plusom pre vinylovú podlahu je jej jednoduchá údržba. Pokiaľ siahnete po vinylovej podlahe s PUR vrstvou, bude upratovanie ešte jednoduchšie – tá totiž zacelí mikropraskliny a zabraňuje zašľapávaniu nečistôt do povrchu podlahy. Nezabudneme ani na fakt, že máte na výber z mnohých dekorov od imitácie dreva až po moderné betónové vzory.

PVC podlaha: Pri správnom výbere nešliapnete vedľa

PVC podlaha môže vyjsť lacnejšie ako vinylová podlaha, cenu ale neberte ako hlavný atribút. Pokiaľ chcete, aby vám PVC podlaha do predsiene vydržala, siahnite opäť po kusoch s vyššou triedou záťaže – sú odolnejšie.

Aj tu si vyberiete z mnohých dekorov a v ponuke sú aj PVC podlahy s PUR vrstvou pre ľahšiu údržbu.

TIP 

Skúste PVC podlahu s filcovým podkladom, ktorý lepšie izoluje a znižuje kročajový hluk. To sa bude v predsieni hodiť.

Koberec v predsieni krásne tlmí hluk

Najrýchlejší spôsob, ako podlahu v predsieni oživiť, je siahnuť po kusovom koberci. Do vstupnej chodby tak dodáte prirodzenú izoláciu a čoskoro tiež znížite kročajový hluk. Pre predsieň sú ideálne slučkové koberce, ktoré sa lepšie udržujú a čistia. Skúste napríklad metrážne koberce od steny k stene, ktoré predsieň zjednotia. Opäť vyberajte tie s vyššou záťažou.

Ďalšie praktické tipy pre výber podlahy do predsiene

Okrem typu podlahy tu máme aj ďalšie parametre, na ktoré by ste mali myslieť. Pri výbere podlahy do predsiene tiež zvážte nasledujúce kritériá:

  • Veľkosť a tvar predsiene: Do menších priestorov hľadajte skôr svetlejšie podlahy s menším vzorom, ktoré priestor opticky zväčšia.
  • Štýl a dizajn: Podlaha v predsieni by mala ladiť s celkovým štýlom vášho bytu. Nájdite si svoj štýl bývania.
  • Svetlo v predsieni: Aj tu platí prvé pravidlo – do tmavších predsiení voľte svetlejšie podlahy, ktoré priestor presvetlia.


Výber krytiny do predsiene nie je jednoduchá úloha, ale s trochou plánovania a zvážením všetkých faktorov si určite vyberiete tú pravú podlahu, ktorá vám bude slúžiť dlhé roky. S našimi tipmi zvládnete výber, ktorý bude rovnako krásny a útulný ako praktický.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy