Odolná a komfortná podlaha pre seniorov: Na čo sa zamerať?

Čas čítania 4 minúty
Ako vybrať podlahu
Výber správnej podlahy zohráva u seniorov kľúčovú úlohu. Mala by byť totiž predovšetkým pohodlná, bezpečná a ľahko udržiavateľná. V tomto článku vám poradíme, ako vybrať podlahu, ktorá splní všetky tieto požiadavky a spríjemní tak seniorom každodenný život.
senior sediaci na pohovke pri ktorej leží kusový koberec

Podlaha pre seniorov musí byť odolná

Podlaha v domácnosti seniora by mala zvládnuť každodennú prevádzku a tiež odolávať poškriabaniu nielen od nábytku, ale aj chodítka, barle či invalidného vozíka. Podlaha, ktorá nie je na takú záťaž pripravená, sa rýchlo poškodí a čoskoro budete musieť riešiť jej výmenu.

Ako vybrať odolnú podlahu pre seniorov

Vysokou odolnosťou sa pýšia vinylové podlahy aj PVC podlahy. Mnohé z nich sú odolné proti poškriabaniu, nárazom a ľahko sa čistia. Pre čo najvyššiu odolnosť vyberajte z podláh, ktoré majú triedu záťaže 22 a vyššiu. Budete tak mať istotu, že zvládnu aj náročnejšiu prevádzku.

Triedy záťaže podlahových krytín do domácnosti

Trieda záťaže 21
Podlahy sú vhodné do menej zaťažovaných priestorov ako napríklad spálne, kde väčšinu času trávite v posteli. Patrí sem aj detská izba, kde sa síce odohrávajú veselé hry vašich potomkov, vďaka hmotnosti a veľkosti dieťaťa to však podlahu až tak nezaťaží.

Trieda záťaže 22
Podlahy sú vhodné do stredne zaťažovaných priestorov ako napríklad obývacia izba, kde najviac trpí podlaha okolo pohovky. Hodí sa aj do kuchyne.

Trieda záťaže 23
Podlahy vhodné pre najzaťaženejšie priestory ako napríklad chodby. Tu dostáva podlaha poriadne zabrať, najmä v okolí dverí, kam prídete s mokrými topánkami alebo kamienkom na podrážke či na ihličkových podpätkoch alebo v prípade seniorov so zabudnutým protišmykovým nástavcom nasadeným na barle či palicu. Ďalším miestom je jedáleň. Na podlahu tu vyvíjajú tlak stoličky na tenkých nohách, navyše s veľkým zaťažením.

Doprajte seniorom tepelný komfort

Tepelný komfort tu hrá prím. Studená podlaha môže seniorom zhoršovať zdravotné problémy, navyše výberom podlahy s dobrými tepelne izolačnými vlastnosťami ušetríte za vykurovanie.

Vinylové, PVC podlahy a koberce: príjemné teplo aj pre bosé chodidlá

Dobrou tepelnou izoláciou sa vyznačujú najmä koberce, vyberiete si aj z PVC podláh a vinylových podláh. Poradíme, ako na to.

Ako na výber hrejivého koberca

O kobercoch vieme, že v sebe dokážu zadržať teplo. Slúži už po stáročia ako preverená tepelná izolácia. Pri výbere hrejivého koberca sa zamerajte na:

  • Filcový podklad – tepelnoizolačná vrstva, ktorá tvorí pevnú súčasť koberca. Čím hrubšie, tým lepšie.
  • Výšku vlasu – čím vyšší vlas, tým lepšie izolačné vlastnosti koberec ponúka.
  • Hustotu vlasu – opäť platí, čím hustejšie, tým lepšie tepelnoizolačné vlastnosti.
  • Materiál koberca – niektoré materiály dokážu zadržať teplo lepšie ako iné. Skúste vlnené koberce.

Ako na výber teplej PVC a vinylovej podlahy

V praxi sa stretávame s názorom, že sú PVC a vinylové podlahy studené, ale ide o zaužívaný mýtus. Aj tieto krytiny dokážu byť teplé, postačí sa pri výbere zamerať na:

Rýchla pomoc pre nohy v teple
Nemusíte meniť celú podlahu. V tomto prípade prídu vhod kusové koberce, ktoré okamžite zvyšujú tepelný komfort. Položte ich k posteli či k pohovke a studené nohy sa čoskoro stanú matnou spomienkou. Nezabudnite opatriť kusový koberec protišmykovou podložkou NORDKAP, aby nekĺzal.

PUR vrstva pre dlhšiu životnosť a jednoduchšiu údržbu
Pre seniorov je vhodné voliť PVC či vinylovú podlahu s vrchnou ochrannou vrstvou PUR. Tá na podlahe dokonale uzavrie mikropraskliny, na povrchu podlahy sa nedrží špina. Polyuretánová vrstva znateľne zvyšuje odolnosť a životnosť podlahy a zároveň zjednoduší čistenie a údržbu.

Podlaha pre seniorov má byť jednoduchá na údržbu

V neposlednom rade je pre seniorov dôležitá aj jednoduchá údržba podlahy. Ideálna je teda krytina, ktorú stačí jednoducho pozametať alebo vytrieť.

Vinylové podlahy: minimálna údržba, maximálna čistota

Vinylové podlahy sú nenáročné na údržbu a stačí ich jednoducho zotrieť vlhkou handrou. Sú odolné proti vode a škvrnám, takže sa nemusíte báť, že by sa ľahko zničili. Presvedčte sa sami, aké je čistenie vinylovej podlahy jednoduché.

PVC podlahy: S údržbou sa nenadriete

Tu si prakticky vystačíte s vysávačom a mopom. S tipmi na čistenie PVC podláh to pôjde ako po masle.

Koberce: Správna starostlivosť je základ

Ani koberec nemusí byť žiadnym orieškom. Pokiaľ mu doprajete pravidelné vysávanie, máte o údržbu z veľkej časti postarané.

Vysávač totiž účinne odstráni prach, omrvinky, zvieracie chlpy a ďalšie bežné nečistoty. Zároveň pravidelným vysávaním narovnáte vlas koberca, a tým udržujete jeho svieži vzhľad.
Zistite, ako sa správne starať o koberec.

Výber správnej podlahy pre seniorov je dôležitým krokom na zabezpečenie pohodlného a bezpečného bývania. Zamerajte sa na odolnosť, tepelný komfort a jednoduchú údržbu a bezpečnosť.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie Ako vybrať podlahu