Koberec nie je semeniskom roztočov. Kde je ich viac?

Čas čítania 2 minúty
Inštalácia a údržba podláh
Roztoče milujú vlhko, teplo a živia sa odumretou kožou. V kobercoch sa teda nijako zvlášť necítia, nie sú v nich totiž dobré podmienky pre ich život.
Muž s lupou hľadá roztoče v koberci.

Ako vyzerajú roztoče

Roztoče pozná každý, ale málokto ich videl, pretože voľným okom je to nemožné. Osemnohých pavúkovcov s tvárami pripomínajúcimi príšery možno pozorovať len pod mikroskopom. Keď sa však vysloví ich meno, väčšine ľudí prebehne mráz po chrbte.

Na tomto svete sa im však nevyhneme. Roztoče sú s nami už od praveku, a aj keď ich výskyt častokrát mylne odôvodňujeme špinavým prostredím, nemajú nič spoločné s nedostatočnou čistotou.

Vedeli ste, že?
Roztoče sú neškodné pre nealergikov.
Ľudí s alergiou na prachové roztoče ale rozhodne potrápia.

Kde žijú roztoče

Podľa berlínskej nadácie Stiftung Warentest sa roztočom najlepšie darí v posteli, kde je teplo a trochu vlhko. Tam tiež nájdu dostatok odumretej kože, ktorá je ich obľúbenou potravou. V našich posteliach tak pokojne nájdeme aj 1,5 milióna týchto drobných živočíchov.

V minulosti sa za nositeľov roztočov označovali aj koberce. Ukázalo sa však, že výskyt je v nich oveľa nižší, než sa predpokladalo. V kobercoch totiž roztoče nenájdu toľko potravy, rovnako ako ideálne podmienky na život.

Prečo roztoče nevyhľadávajú primárne koberce

Prachové roztoče potrebujú k svojmu životu potravu, vlhkosť a teplo. Ideálne životné podmienky teda nachádzajú najmä v posteliach. Výskyt alergénov prachových roztočov v matracoch je dokonca 1,5× vyšší ako napríklad v prachu z kobercov položených v spálňach.

Na koberci sa teplo ani vlhko nekumuluje, roztoče sa v ňom preto nevyskytujú ani nemnožia. Spolu s alergénmi sa naňho však môžu dostať víriacim vzduchom. A je to vlastne svojim spôsobom výhoda. Hladké a tvrdé povrchy, ako sú parkety, laminát alebo dlažba, nemajú schopnosť viazať prach, takže prach víri vzduchom v miestnosti. Pri kobercoch sa ale zachytí na ich vlase. Týmto spôsobom sa prach nedostáva do vzduchu v miestnosti, a my ho tak nevdychujeme. Koncentrácia jemného prachu v miestnosti s tvrdou podlahou je aj 2× vyššia ako v miestnosti s kobercom.

TIP
Dobré vetranie je jednoduchý spôsob, ako obmedziť rozvoj výskytu roztočov. Pravidelné vysávanie koberca jednoducho odstráni prachové častice.
Zistite, ako správne čistiť koberec

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

5 predajní po celej SRZobraziť na mape
Potrebujete poradiť?0950 104 004
Po-Ne 8:00 - 20:00
Napíšte námeshop@breno.sk
alebo nás kontaktujte priamo
v on-line chate
Akčné ponuky z prvej ruky
Odtiene farieb podlahových krytín sa môžu líšiť od originálnych farieb pri zobrazení na rôznych monitoroch. Dekory kusových kobercov sa môžu trochu líšiť v závislosti od veľkosti koberca.
© 2024 Breno s.r.o. Všetky práva vyhradené.
Profesionálny e-shop na mierushopsys