Feng-šuej a koberce: Ako dodať domovu harmóniu od podlahy

Čas čítania 3 minúty
Inšpirácia
Chcete, aby sa váš domov stal oázou pokoja a harmónie? Staroveké čínske učenie feng-šuej vám s tým môže pomôcť. Podľa neho totiž hrajú práve koberce v interiéri dôležitú úlohu. Zistite, ako s ich pomocou usmerniť tok energie čchi a dodať interiéru na útulnosti.
Žena sediaca na kusovom koberci.

Čo je to feng-šuej

Feng-šuej je staroveké čínske učenie, ktoré sa zaoberá harmonizáciou priestoru s cieľom podporiť pozitívny tok energie čchi.
Vychádza z princípu, že všetko okolo nás je prepojené energiou a že usporiadaním svojho okolia môžeme ovplyvniť svoje zdravie, šťastie a prosperitu. Feng-šuej sa zaoberá orientáciou v priestore, použitím farieb, tvarov a materiálov.

Osem základných princípov feng-šuej v interiéri

Feng-šuej pre harmonické usporiadanie interiéru využíva niekoľko základných princípov:

  1. Zachovajte tok energie čchi: Základom je zaistiť jej plynulý tok v celom priestore. Veľmi zjednodušene - mať vzdušný priestor bez zbytočného neporiadku.
  2. Pracujte s piatimi elementmi: Feng-šuej pracuje s drevom, ohňom, zemou, kovom a vodou. Každý element má špecifické vlastnosti a ovplyvňuje inú oblasť života.
  3. Riaďte sa energetickou mapou bagua: Symbolizuje osem životných oblastí. Rovnako bagua rozdeľuje priestor na osem sekcií, z ktorých každá súvisí s inou oblasťou života (kariéra, vzťahy, zdravie atď.).
  4. Myslite na osvetlenie: Pri zariaďovaní podľa feng-šuej využite čo najviac prirodzeného svetla, ktoré dodáva energiu a pozitívnu náladu.
  5. Kombinujte farby: Tu sa počíta s tým, že farby majú silný vplyv na našu psychiku a náladu. Vyberajte ich s ohľadom na funkciu daného priestoru a na to, ako na vás pôsobí.
  6. Pridajte prírodné materiály: Feng-šuej sa snaží o čo najväčšiu harmóniu s prírodou. Skúste prírodný štýl bývania.
  7. Zachovajte minimalizmus a poriadok: Podľa feng-šuej uprataný a usporiadaný priestor podporuje pokojnú myseľ a pozitívny tok energie. Zistite, ako na minimalistický štýl.
  8. Doplňte byt o rastliny: Podľa feng-šuej sú rastliny živou energiou.

Pamätajte, že feng-šuej je o harmónii a rovnováhe. Nejde o striktné pravidlá, ale skôr o vodítka, ktoré vám pomôžu vytvoriť si domov, kde sa budete cítiť dobre a kde bude energia prúdiť voľne a harmonicky.
Nemusíte meniť hneď celý interiér. Začnite doslova od podlahy - zamyslite sa nad kobercami. Práve táto malá investícia dokáže už na prvý pohľad bývanie úplne premeniť. A podľa feng-šuej majú práve koberce v interiéri svoje miesto.

Koberce majú podľa feng-šuej veľkú moc

Koberce hrajú vo feng-šuej dôležitú úlohu:

  • Symbolizujú stabilitu, bezpečie a ukotvenie: Len si spomeňte, aké to je sadnúť si na pohodlný koberec alebo ráno bosou nohou stúpnuť do mäkučkého koberca pri posteli.
  • Pomáhajú usmerňovať tok energie čchi: Vďaka čomu vraj zabraňujú jej prílišnému prúdeniu, ktoré by mohlo viesť k nepokoju a nesúladu.
  • Dokážu zútulniť a zharmonizovať: S týmto súhlasia aj bytoví dizajnéri. Skúste sa pozrieť do nášho sprievodcu štýly bývania a inšpirujte sa.

Vyberte si koberec podľa feng-šuej

Pri výbere koberca podľa feng-šuej je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov:

  • Farba: Farba koberca by mala ladiť s energetickou mapou bagua daného priestoru. Napríklad do obývačky sa hodia zelené a modré odtiene. Do spálne voľte teplé farby.
  • Tvar a vzory: Kruhové a oválne koberce s jemnými vzormi podporujú harmóniu a pokoj, zatiaľ čo hranaté koberce dodávajú energiu a dynamiku.
  • Materiál: Prírodné materiály ako vlna, bavlna alebo bambus sú vo feng-šuej preferované pred syntetickými materiálmi.
  • Veľkosť: Kusový koberec by mal byť dostatočne veľký, aby na ňom mohla stáť sedacia súprava alebo posteľ. Malé koberčeky naopak pôsobia rušivo a narúšajú tok energie.

Pamätajte, že najdôležitejšie je, aby sa vám koberec páčil av danom priestore navodzoval príjemné pocity.

Či už interiér svojho domova zariadite podľa feng-šuej, alebo nie, veríme, že vás téma článku zaujala. Pravidlá a charakteristika feng-šuej určite stoja za zamyslenie a najskôr aj za inšpiráciu.

Kategória článkov

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie Inšpirácia