Eklektický štýl bývania: harmónia zdanlivého chaosu

Čas čítania 3 minúty
Inšpirácia
Eklektický štýl bývania je ako fascinujúca cesta okolo sveta, ktorá sa odráža vo vašom interiéri. Predstavte si spojenie vintage kresla s moderným abstraktným obrazom a perzským kobercom. Znie to chaoticky? Práve naopak. Skúste to tiež. Eklektický štýl je totiž o umení kombinovať zdanlivo nesúrodé prvky a vytvárať tak unikátny a osobitý priestor plný života a príbehov.
obývacia izba v eklektickom štýle

Eklektický štýl bývania je skrátka premyslený mix

Eklektický štýl nie je len o náhodnom spájaní nábytku a dekorácií z rôznych období a kultúr. Vyžaduje cit pre detail a zmysel pre farby, textúry a tvary. Predovšetkým odráža vašu osobnosť. Je tu pre tých, ktorí sa neboja experimentovať, milujú originalitu a chcú, aby ich domov bol odrazom ich vášní a zážitkov.

Vedeli ste, že:
Slovo eklektický pochádza z gréckeho eklektikos, čo znamená vyberavý.

V kontexte umenia, dizajnu a všeobecne estetiky znamená označenie eklektický zjednodušene kombináciu prvkov z rôznych zdrojov, štýlov, období alebo kultúr. Eklektický prístup sa skrátka nesnaží držať striktne jedného štýlu, ale naopak cielene vyberá a mieša prvky, ktoré sa vám páčia, aby vytvoril niečo nové, originálne a osobité. Dôležité je, aby kombinácia pôsobila harmonicky a vyvážene, aj keď sa skladá z na prvý pohľad nesúrodých prvkov.

Základné princípy eklektického štýlu

  • Nájdite harmóniu v rozmanitosti: Kľúčom k úspešnému eklektickému interiéru je nájdenie spoločnej nite, ktorá prepojí zdanlivo nesúrodé prvky. Môže to byť farebná paleta, materiál, vzor alebo celkový pocit, ktorý chcete v miestnosti navodiť.
  • Uprednostnite kvalitu nad kvantitou: Vyberajte si kúsky, ktoré k sebe ladia a zároveň rozprávajú príbeh. Zamerajte sa na kvalitné materiály, originálny dizajn a nadčasovosť. Majú vám totiž robiť radosť dlhé roky.
  • Hrajte sa s farbami a textúrami: Nebojte sa experimentovať. Kombinujte rôzne textúry, materiály, vzory a povrchy. Vytvorte dynamický a zaujímavý priestor. Ako spojenie si vyberte jednu až dve farby.
  • Nechajte hovoriť osobné príbehy: Využite dekorácie a doplnky na vyjadrenie svojej osobnosti a záujmov. Vystavte si suveníry z ciest, obľúbené knihy, umelecké diela alebo rodinné fotografie.

Eklektický štýl v praxi

Skúste tieto konkrétne tipy, ako vniesť eklektický štýl aj do svojho bývania. Nemusíte hneď meniť všetko zariadenie. S týmito nápadmi premeníte interiér kúsok po kúsku.

Obývacia izba v eklektickom štýle: Prejavte svoje ja

Tu to pôjde možno najjednoduchšie. Výbornou kombináciou je napríklad vintage kožená sedačka, k nej pridajte moderný konferenčný stolík zo skla a kovu.

Nebojte sa do hry zapojiť aj doplnky. Ako sme písali vyššie, prepište do obývacej izby svoju osobnosť – knižky, suveníry z ciest či iné drobnosti.

TIP
V obývacej izbe sa bude krásne vynímať napríklad orientálny koberec, abstraktný obraz a pár zelených rastlín. Skúste aj ďalšie kusové koberce v eklektickom štýle. Všetko pekne uzemnite podlahou v eklektickom štýle.

Spálňa v eklektickom štýle: Doprajte si eklektické sny

Vytvorte si útulný priestor. Kombinujte klasickú posteľ napríklad so starožitnými nočnými stolíkmi. Chcete eklektiku? Pridajte nad posteľ nebesia.

Nebojte sa tiež farieb. Doprajte svojej spálni jeden odtieň, ktorý bude všetko nesúrodé spájať. Pridajte vankúš vo vybranej farbe, lampičku a nezabudnite na mäkučký koberec.

Kuchyňa v eklektickom štýle: Kombinujte ako pri varení

Spojte modernú kuchynskú linku s rustikálnym jedálenským stolom a stoličkami. Doplňte ich o keramický či porcelánový riad, bylinky v kvetináčoch a vintage kuchynské doplnky.

Aj tu môžete siahnuť po koberci. Napríklad pod jedálenský stôl alebo ku kuchynskej linke. Pri eklektickom štýle sa rozhodne nebojte vzorov, farieb a nezabúdajte prepájať.

Okrem dizajnu myslite aj na to, že v kuchyni sa toho vždy veľa semelo. Takže, keď podlahu, siahnite po takej, ktorá to v kuchyni zvládne. Vyberajte z eklektických vinylových podláh či eklektických PVC podláh, prípadne siahnite po eklektickom metrážovom koberci.

Eklektický štýl je tu pre každého, kto sa nebojí vyjadriť svoju individualitu a vytvoriť si domov, ktorý je rovnako originálny ako on sám. Že to nie je vaša šálka čaju? Inšpirujte sa ďalšími našimi štýlmi a nájdite ten svoj: japandi štýl, vintage štýl, etno štýl, anglický štýl, prímorský štýl bývania, provensálsky štýl, japonský štýl, retro štýl, elegantný štýl, orientálny štýl, romantický štýl, industriálny štýl alebo boho štýl.

Kategória článkov

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy