Čo na podlahu? Koberec, PVC, vinyl, dlažbu alebo drevo?

Čas čítania 4 minúty
Ako vybrať podlahu
Premýšľate, aký druh podlahovej krytiny zvoliť do svojho interiéru? Aké výhody má koberec, vinyl, PVC podlaha alebo dlažba? Pokúsime sa vás zorientovať v pestrom svete podlahových krytín a pomôžeme s výberom tej najvhodnejšej.
Vinylová podlaha s kusovým kobercom.

Pestrý svet podlahových krytín

Svet podlahových krytín je veľmi pestrý. Zvažujete, pre aký druh podlahy sa rozhodnúť? Je potrebné vziať do úvahy množstvo aspektov a kritérií. Každá z podlahových krytín má svoje špecifiká. Poďme sa na jednotlivé druhy podláh spoločne pozrieť.

Koberec: nestarnúca klasika

Koberce sú nestarnúcou klasikou medzi podlahovými krytinami. Svojim užívateľom poskytujú nespočetné množstvo výhod. Či už zvolíte metrážny koberec od steny k stene alebo doplnok v podobe kusového koberca, vždy vám ponúknu komfort a pohodlie.

Metrážny koberec: hrejivá istota vášho interiéru

Metrážne koberce sú skvelou voľbou pre väčšinu miestností vo vašom interiéri. Výborne zútulní spálňu, obývaciu či detskú izbu. Svoje miesto si samozrejme nájdu aj v kuchyniach, chodbách a predsieňach. Pri výbere konkrétneho metrážneho koberca je potrebné sledovať množstvo parametrov. Medzi ne patrí napríklad trieda záťaže, prevedenie alebo použitý materiál.

TIP
Pri výbere koberca Vám pomôže náš blogový článok Ako si vybrať koberec.

Metrážne koberce patria k obľúbeným podlahovým krytinám hneď z niekoľkých dôvodov:

  •  Veľmi dobre izolujú teplo.
  • Zaistí mäkký a tichý došľap.
  • Zjednocujú vzhľad miestnosti.
  • Ponúka obrovský výber materiálov, typov vlasov a vzorov.
  • Ľahko sa čistí.


V ponuke nájdete široké spektrum metrážnych kobercov od jednoduchých vpichovaných až po luxusné koberce s vysokou triedou záťaže. Záleží len na Vás, aký typ a prevedenie koberca si vyberiete.

Kusový koberec: jedinečný doplnok do vášho interiéru

Kusové koberce skvele zútulnia každý interiér. Výborne dopĺňajú aj ďalšie podlahové krytiny, ako sú napríklad vinylové alebo PVC podlahy. Vyberať môžete koberce s vysokým vlasom (populárne „shaggy“ koberce) či praktické slučkové koberce typu „bouclé“ (tzv. bukláky), ktoré je možné využiť aj v exteriéri a mnohé ďalšie.

Kusové koberce nájdu svoje miesto prakticky v každej miestnosti interiéru, od hravých detských kobercov cez moderné či klasické koberce do obývacích izieb alebo spální až po praktické slučkové koberce do chodieb a predsiení.

Medzi výhody kusových kobercov patria:

  •  schopnosť udržiavať teplo,
  • izolácia hluku,
  • zútulnenie interiéru,
  • ľahká údržba a čistenie,
  • schopnosť znižovať koncentráciu prachu.

TIP
Ďalšie praktické informácie nájdete v našom blogovom článku Výhody kusových kobercov.

Vinylová podlaha: moderná a praktická

Vinyl je veľmi obľúbená podlahová krytina. V praxi narazíte na dva základné druhy:


Vinylová podlaha si Vás získa svojimi jedinečnými vlastnosťami, medzi ktoré okrem iného patria:
  •  vysoká odolnosť,
  • dlhá životnosť,
  • ľahká údržba a čistenie,
  • útlm kročajového hluku,
  • široký výber dekorov (drevo, dlažba, betón),
  • je pocitovo teplejšie ako ostatné hladké podlahy.

TIP
Ďalšie praktické informácie k vinylovým podlahám nájdete v našich blogových článkoch Druhy vinylu a Mýty o vinylových podlahách.

PVC podlaha: cenovo dostupná a praktická

PVC podlaha je moderná podlahová krytina, ktorá sa inštaluje celoplošným lepením. Častokrát sa môžete stretnúť aj s označením lino alebo linoleum, čo však nie je správne pomenovanie. Zistite, aký je rozdiel medzi linom, linoleom a PVC podlahou. PVC podlaha si Vás získa celým radom predností a svoje miesto si nájde vo všetkých priestoroch vašej domácnosti. V ponuke nájdete aj PVC podlahy s filcovým podkladom, ktorý zvyšuje ich komfort.

Medzi výhody PVC podláh patria:

  •  široký výber dekorov (verná imitácia dreva, dlažby či betónu),
  • útlm kročajového hluku,
  • je pocitovo teplejšie ako ostatné hladké podlahy,
  • dlhá životnosť,
  • ľahká údržba a čistenie,
  • priaznivá cena.

TIP
Ďalšie praktické informácie nájdete v našom blogovom článku Ako vybrať PVC podlahu.

Dlažba: kúpeľňa a predsieň

Dlažba je vhodná do vstupných priestorov a ďalších silne namáhaných miest. Iste ju tiež oceníte v kúpeľni či kuchyni. V ponuke existuje množstvo dekorov a typov. Medzi jej výhody patrí odolnosť a nenáročná údržba. Medzi nevýhody je možné zaradiť fakt, že je veľmi studená, často môže nepríjemne kĺzať a v prípade poškodenia sa problematicky vymieňa.

TIP
V prípade, že hľadáte alternatívu k podlahe do kúpeľne, prečítajte si náš článok Podlaha do kúpeľne: Zabudnite na dlažbu.

Drevená podlaha: luxus s otáznikom

Drevená podlaha je synonymom luxusu a nadčasovej elegancie. Pravé drevo samozrejme dodá každej miestnosti teplo a prírodný charakter. Nie do každých priestorov je však drevená podlaha vhodná. Medzi nevýhody tohto typu podlahy môžeme zaradiť pomerne vysokú obstarávaciu cenu, vyššiu náchylnosť na vlhkosť a poškodenie a v neposlednom rade náročnosť na pravidelnú údržbu (voskovanie, lakovanie a pod.). 

Insert your text here

Mohlo by vás zaujímať
Pri výbere plávajúcej podlahy by vám mohol pomôcť náš blogový článok Plávajúca podlaha od A do Z.

Výber ideálnej podlahy samozrejme závisí od individuálnych potrieb, vkusu a funkcie daného priestoru. Každý druh podlahy má svoje výhody aj nevýhody. Pri konečnom výbere je dôležité zvážiť nielen estetický dojem, ale aj praktickosť a životnosť použitého materiálu. Investícia do kvalitnej podlahy sa vám oplatí, a preto by ste mali vyberať starostlivo a s rozvahou a sústrediť sa na svoje konkrétne požiadavky a očakávania.

Kategória článkov

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie Ako vybrať podlahu