Čo je plávajúca podlaha? Vyznajte sa v jej typoch

Čas čítania 3 minúty
Inšpirácia
Plávajúce podlahy sa stali v posledných rokoch veľmi populárnou voľbou pre bytové aj komerčné priestory. Ponúkajú jednoduchú inštaláciu a širokú škálu designov. Ale čo presne plávajúca podlaha je a ako sa v jednotlivých typoch vyznať?
žena s lamelou vinylové podlahy

Čo je to? Pláva plávajúca podlaha?

Áno, plávajúca podlaha doslova „pláva“ na podklade. Jednotlivé lamely alebo dlaždice do seba totiž zapadajú pomocou zámkového systému („click“), a vytvára tak celistvú plochu. Aj preto sa im hovorí „click“ podlahy.

Podlahy plovú od deväťdesiatok
Systém inštalácie „click“ sa pri podlahách objavil v priebehu 90. rokov 20. storočia. Za objavom stojí švédska spoločnosť Välinge Innovation AB. Dnes existuje viac ako 200 výrobcov plávajúcich podláh, ktorí využívajú jej patenty.

Všeobecné výhody plávajúcich podláh

Ešte predtým, než vás zoznámime s jednotlivými druhmi plávajúcich podláh, pozrime sa na dôvod, prečo sú také obľúbené.

Medzi hlavné výhody plávajúcich podláh patria:

  • Jednoduchá inštalácia: Vďaka zámkovému systému „click“ zvládne inštaláciu aj šikovný kutil.
  • Cenová dostupnosť: V porovnaní s masívnym drevom alebo dlažbou sú plávajúce podlahy cenovo dostupnejšie.
  • Široká škála designov: Na trhu nájdete nepreberné množstvo dekorov imitujúcich drevo, kameň, dlažbu a ďalšie materiály.
  • Odolnosť: Moderné plávajúce podlahy sú odolné proti poškriabaniu, oderu aj vyblednutiu.
  • Vhodné pre podlahové kúrenie: Väčšina plávajúcich podláh je kompatibilná s podlahovým kúrením.

Najčastejšie typy plávajúcich podláh a ich plusy aj mínusy

1. Laminátové plávajúce podlahy sú lacné, ale…

Krytinu, ktorú ľudstvo objavilo v 70. rokoch 20. storočia, sme si čoskoro obľúbili a stala sa častou voľbou pre naše domovy, a to aj vďaka jej cene, avšak na úkor jej vlastností.

Laminátová plávajúca podlaha patrí jednoznačne medzi najlacnejšie voľby, jej odolnosť je však veľmi nízka. Laminát sa môže ľahko odštiepiť (napríklad pri páde predmetov z výšky), vadí mu aj rozliata tekutina. Nezabudnite ani na jej vyššiu hlučnosť a horšie tepelnoizolačné vlastnosti (väčší pocit chladu) v porovnaní napríklad s vinylom.

2. Vinylové plávajúce podlahy vynikajú odolnosťou aj cenou

Na vinyl môžete päť ódy celý deň. Je odolný aj voči rozliatej tekutine, dobre vyzerá a má skvelé tepelno-izolačné vlastnosti. Skrátka vás nebudú zábsť nohy a vaši susedia už nebudú počuť dupot nôh pri rannom zhone.

Keď to zhrnieme, vinylová plávajúca podlaha:

  •  Je odolná.
  • Má dobré tepelno-izolačné vlastnosti.
  • Charakterizuje ju dlhá životnosť.
  • Údržba je jednoduchá.
  • Na výber máte mnoho dekorov (verná imitácia dreva či dlažby a ďalších materiálov).

3. Drevené plávajúce podlahy peňaženku nepotešia

Drevená podlaha sa zdá byť ako výborná voľba, a to do tej doby, než narazíte na cenovku a potom aj na samotné vlastnosti dreva.

Začneme pozitívy: Drevo je prírodný materiál, má skvelú tepelnú vodivosť a v interiéri vyzerá perfektne. Čo sa negatív týka, drevo vyžaduje pravidelnú údržbu, neznesie vodu a je tiež náchylnejšie na poškriabanie. Zo všetkých podláh patrí k tým vo vyššej cenovej hladine.

4. Korkové plávajúce podlahy sú skvelým izolantom

Tento druh krytiny je ďalším prírodným materiálom, ktorý sa vyznačuje veľmi príjemným došľapom. Chodiť po korku je skrátka pohodlné. Je to totiž teplý a mäkký materiál. Na druhú stranu, jeho odolnosť je nižšia ako napríklad pri vinylovej podlahe a cena rozhodne vyššia.

Plávajúce podlahy predstavujú moderné a praktické riešenie pre váš domov. Vďaka širokej škále typov a designov si vyberie naozaj každý. Než sa pre konkrétny typ rozhodnete, zvážte všetky výhody a nevýhody a vyberte si podlahu, ktorá bude spĺňať vaše požiadavky. Pomôže aj článok: Ako vybrať plávajúcu podlahu.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy