Čo dať pod koberec? Tipy na tepelnú a kročajovú izoláciu

Čas čítania 2 minúty
Ako vybrať podlahu
Pocit „ťahania od podlahy“ alebo ozvena každého kroku sú znaky podlahy so zlými tepelno-izolačnými vlastnosťami. Stačí pár správnych rozhodnutí pri výbere koberca a lepší výsledok sa rýchlo dostaví.
Pokládka koberca na kobercovú podložku.
Koberec totiž tlmí hluk a udržuje teplo. Pokiaľ k nemu navyše pridáte podložku pod koberec alebo si vyberiete koberec s filcom, bude jeho účinok ešte znateľnejší.

Čo je podložka a čo je filc pod koberec

Filc je mäkká textília, ktorá má vďaka vysokej hustote vlákien výborné tepelnoizolačné vlastnostiFilc je základnou vrstvou niektorých metrážnych kobercov.
TIP
Dokonca aj niektoré PVC podlahy majú filcovú spodnú vrstvu.
Viac informácií nájdete v článku Ako vybrat linoleum/lino/PVC.
Podložky pod koberec sú väčšinou polyuretánové alebo gumové. Ich hrúbka začína na 6 mm, tie najhrubšie podložky dosahujú aj 22 mm. Slúžia ako spodná vrstva, na ktorú sa potom koberec pokladá.

Tepelná a kročajová izolácia pod koberec: Výhody koberca s filcom

Koberce s filcom sú v slovenských domácnostiach veľmi populárne, a to hneď z niekoľkých dôvodov:
  • Lepšie izolujú
  • Majú lepšiu kročajovú izoláciu
  • Ponúkajú lepší došľap

Tepelná a kročajová izolácia pod koberec: Výhody podložky pod koberec

Už samotný koberec má skvelé protihlukové a izolačné vlastnosti, v kombinácii s podložkou pod koberec sa tieto parametre ešte zlepšujú:
  • Lepšie izoluje
  • Má lepšiu kročajovú izoláciu
  • Ponúka lepší došľap
  • Predlžuje životnosť koberca

Čo pod koberec: Ako vybrať podložku pod koberec

Je niekoľko faktorov, ktoré by ste pri výbere podložky pod koberec mali sledovať.

Prvým z nich je hrúbka podložky pod koberec, ktorá sa pohybuje v rozmedzí od 6 do 22 mm. Všeobecne platí, že čím väčšia hrúbka, tým lepšia tepelná a kročajová izolácia.

Ďalší parameter, ktorý by vás mal zaujímať, je index zlepšenia kročajového hluku po úprave (∆Lw). Čím je číslo vyššie, tým lepšie.

Ak hľadáte podložku do pracovne alebo miestnosti s pracovným stolom, vyberte si podložku FLOORWISE, ktorá je odolná voči používaniu kolieskových stoličiek. Ponúkame aj podložky, ktoré zvládnu aj komerčné priestory.

Tepelná a kročajová izolácia pod koberec: Ako položiť koberec na podložku

Koberce sa pokladajú na podložky dvoma spôsobmi - napínaním alebo dvojitým lepením. Pokiaľ vás napadne položiť koberec na podložku len tak voľne, tak to nerobte. Nedržal by tak, ako má.

Skúste si bosou nohou stúpnuť na koberec bez kobercovej podložky, a potom na koberec s ňou. Rozdiel ucítite prakticky okamžite, aspoň čo sa došľapu týka.
TIP
Zistite viac o pokládke koberca na podložku
A nezabúdajte, inštaláciu kobercovej podložky je vždy vhodnejšie zveriť profesionálom.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

  • detská izba s kusovým kobercom a vinylovou podlahou

    Ako zútulniť detskú izbu: Zamerajte sa na 7 kľúčových oblastí

    Deti školského veku trávia vo svojich izbách priemerne 4 až 6 hodín denne, aspoň to hovorí Americká pediatrická akadémia. Spríjemnite im tento čas, máme tipy, ako zútulniť detskú izbu.

  • mamička obúva syna na koberci v predsieni

    Z panelákovej predsiene do útulného zátišia: Skúste tieto tipy

    Vytvorte z predsiene vkusný a príjemný priestor - stojí to za to. Len si predstavte, akonáhle otvoríte dvere po náročnom dni v práci, bude na vás čakať útulný domov.

  • senior sediaci na pohovke pri ktorej leží kusový koberec

    Odolná a komfortná podlaha pre seniorov: Na čo sa zamerať?

    Výber správnej podlahy zohráva u seniorov kľúčovú úlohu. Mala by byť totiž predovšetkým pohodlná, bezpečná a ľahko udržiavateľná. V tomto článku vám poradíme, ako vybrať podlahu, ktorá splní všetky tieto požiadavky a spríjemní tak seniorom každodenný život.

  • kusový koberec a vinylová podlaha v predsieni

    Podlaha do predsiene: Tu záleží na odolnosti

    Predsieň je miestom s najvyššou záťažou v celom byte. Denne po nej prejdeme nespočetnekrát, a to často v topánkach, s ktorými sme pred chvíľou kráčali po ulici. Výber správnej podlahy do predsiene je preto kľúčový pre jej dlhú životnosť a váš komfort. Zároveň môže krytina predstavovať dizajnový kúsok, ktorý s eleganciou privíta doma nielen vás, ale aj vašich hostí. Vstup do vášho domu či bytu môže byť nielen praktický, ale aj reprezentatívny.