Akú podlahu vybrať do obývačky: Vieme, na čo sa zamerať

Čas čítania 4 minúty
Ako vybrať podlahu
Výber dokonalej podlahy do obývačky to nie je len o dekore a dizajne. Nemali by ste zabúdať aj na ďalšie parametre. Poradíme vám, ako vybrať, aby vám nová podlaha vydržala dlhé roky ako nová.
Hranie so psom na vinylovej podlahe v obývacej izbe.

Akú podlahu do obývačky: Vyberajte podľa týchto preferencií

Prvé, čo vašu peňaženku zaujíma, je cena podlahy. Vopred si určite, koľko chcete do podlahy v obývačke investovať. Vďaka stanovenému rozpočtu sa vám výber značne zjednoduší. Zistite, v akých cenových rozpätiach sa jednotlivé druhy podláh pohybujú.

Keďže v obývacej izbe trávite veľa času, dôležité je aj pohodlie. A to nehovoríme iba o gauči, aj podlaha môže byť pohodlná. Komfort zvyšuje koberec s dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami, ktorý znižuje kročajový hluk a je príjemnejší na došľap.
TIP
Ako jednoducho na pohodlnú podlahu v obývačke
Najjednoduchší komfort zvýšite obstaraním kusového kobercaKoberec totiž tlmí kročajový hluk a udržuje teplo. V kombinácii s kvalitnou podlahou tak máte o pohodlie postarané.
V neposlednom rade nezabúdajte ani na dekor. Ak túžite po drevenej podlahe, ale váš rozpočet na takú investíciu nestačí, siahnite po podlahách v prírodnom dekore. Niektoré vinylové podlahy sú na prvý pohľad na nerozoznanie od pravého dreva.

Akú podlahu do obývačky: Laminátu odzvonilo, vinyl má oveľa lepšie vlastnosti

Najčastejšie nájdeme v obývačke práve vinyl. A to hneď z niekoľkých dôvodov:
  • Je odolný.
  • Má jednoduchú údržbu.
  • Ponúka množstvo prírodných dekorov vrátane reliéfnej štruktúry.

Pri výbere vinylovej podlahy myslite najmä na záťaž. Do obývacej izby sa hodí vinyl s vyššou triedou záťaže, ktorá zvládne zvýšenú prevádzku.

Akú podlahu do obývačky: PVC/lino

Obľúbenou podlahou je tiež PVC/lino, ktoré začína na veľmi príjemných čiastkach. V prípade obmedzeného rozpočtu siahnite práve poPVC/linu. Nezabúdajte však na triedu záťaže, aj tu vyberajte PVC/lino s triedou 23 a vyššia.

Výhody PVC/lina:
  • Nižšie obstarávacie náklady.
  • Má jednoduchú údržbu.
  • Prírodný dekor.

Vlastnosti, ktoré ovplyvňujú komfort pri vinylovej a PVC/lino podlahe

Už sme spomínali, aká príjemná a výhodná je kombinácia vinylu či lina s kusovým kobercom. Pohodlie však môžete ovplyvniť už pri výbere podlahy.

V technických listoch sa zamerajte na tieto informácie:
  • Nášľapná vrstva chráni pred poničením dekoru podlahy.
  • PUR vrstva je polyuretánová vrchná vrstva, ktorá zaceľuje všetky mikropraskliny. Špina sa tak nedostane nikam hlbšie do podlahy. Jednoduchšia údržba zaručená!
  • Podlaha s filcovým podkladom prispieva k dobrej tepelnej a akustickej izolácii. Filc je totiž mäkká textília, ktorá je súčasťou niektorých podláh v roliach ako ich spodná vrstva. Táto vrstva navyše pridáva podlahám na celkovom komforte.

Akú podlahu do obývačky: Koberec

Ďalšou možnosťou je siahnuť po metrážnom koberci. V interiéri vyzerá metrážny koberec od steny k stene veľmi efektne a má tie najlepšie tepelnoizolačné vlastnosti zo všetkých krytín.

Metrážny koberec izoluje teplo a drží ho v miestnosti, navyše je príjemný na došľap. Aj tu platí, že do obývačky sa hodí koberec s vyššou triedou záťaže.

Vlastnosti, ktoré ovplyvňujú komfort pri koberci

Nie je koberec ako koberec. Pokiaľ túžite po pohodlnom koberci, ktorý navyše aj niečo vydrží, hľadajte v technickom liste tieto informácie:
  • Materiál, z ktorého je koberec vyrobený je pre vás smerodajnou informáciou. Skúste si siahnuť napríklad na Polyamid (PA), jedno z najuniverzálnejších a najodolnejších vlákien. Dobrou voľbou bude aj Polypropylén (PP), ktorý vyniká sýtosťou farby a jednoduchou údržbou.
  • Hustota je dôležitá pre dlhú životnosť. Čím vyššia hustota koberca, tým lepšie.
  • Výška vlasu ovplyvňuje komfort došľapu.

Akú podlahu do kuchyne s obývačkou

Počet domácností so spojenou kuchyňou a obývačkou stúpa. Interiérové trendy prajú otvoreným priestorom, aj keď sú možno komplikovanejšie na zariadenie.
Čo sa podláh týka, dobrou správou je, že ako kuchyňa, tak aj obývacia izba vyžadujú podlahu s vyššou bytovou triedou záťaže. Keďže sa jedná o priestory, kde sa stále niečo deje, bude na mieste porozmýšľať o podlahách s vlastnosťami, ktoré zvyšujú nielen odolnosť, ale aj pohodlie.
Do kuchyne s obývačkou sa hodí ako vinyl, tak PVC/lino:
  • S vyššou triedou záťaže.
  • S PUR vrstvou
Interiér tohto spojeného priestoru skvele dotvorí kusový koberec. Do obývačky vyberajte dizajnový kúsok, v kuchyni dobre poslúži kusový prateľný koberec. Nemusíte sa báť ani kombinácie metrážneho koberca obývacej izbe a vinylovej podlahy v kuchyni.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

  • detská izba s kusovým kobercom a vinylovou podlahou

    Ako zútulniť detskú izbu: Zamerajte sa na 7 kľúčových oblastí

    Deti školského veku trávia vo svojich izbách priemerne 4 až 6 hodín denne, aspoň to hovorí Americká pediatrická akadémia. Spríjemnite im tento čas, máme tipy, ako zútulniť detskú izbu.

  • mamička obúva syna na koberci v predsieni

    Z panelákovej predsiene do útulného zátišia: Skúste tieto tipy

    Vytvorte z predsiene vkusný a príjemný priestor - stojí to za to. Len si predstavte, akonáhle otvoríte dvere po náročnom dni v práci, bude na vás čakať útulný domov.

  • senior sediaci na pohovke pri ktorej leží kusový koberec

    Odolná a komfortná podlaha pre seniorov: Na čo sa zamerať?

    Výber správnej podlahy zohráva u seniorov kľúčovú úlohu. Mala by byť totiž predovšetkým pohodlná, bezpečná a ľahko udržiavateľná. V tomto článku vám poradíme, ako vybrať podlahu, ktorá splní všetky tieto požiadavky a spríjemní tak seniorom každodenný život.

  • kusový koberec a vinylová podlaha v predsieni

    Podlaha do predsiene: Tu záleží na odolnosti

    Predsieň je miestom s najvyššou záťažou v celom byte. Denne po nej prejdeme nespočetnekrát, a to často v topánkach, s ktorými sme pred chvíľou kráčali po ulici. Výber správnej podlahy do predsiene je preto kľúčový pre jej dlhú životnosť a váš komfort. Zároveň môže krytina predstavovať dizajnový kúsok, ktorý s eleganciou privíta doma nielen vás, ale aj vašich hostí. Vstup do vášho domu či bytu môže byť nielen praktický, ale aj reprezentatívny.