Ako vybrať koberec: Čo sa hodí do detskej izby, obývačky a spálne

Čas čítania 3 minúty
Ako vybrať podlahu
Máme pre vás návod, ako si vybrať koberec, ktorý splní všetky vaše očakávania. Zistite, na čo sa pri kúpe zamerať a aké parametre sledovať. S nami nájdete koberec svojich snov.
Výber metrážného koberca s pomocou vzorkovníka.
Koberec je obľúbeným interiérovým dizajnovým prvkom. Okrem estetickej funkcie má aj ďalšie plusy – napríklad tlmí hluk, zvyšuje komfort došľapu a taktiež je tepelným izolantom. Zaobstaraním koberca môžete ušetriť za vykurovanie aj stovky eur.

Skrátka s novým kobercom neoľutujete. Aby ste si ale vybrali správne, vopred si ujasnite pár základných vecí.

Ako vybrať koberec: Kusový alebo metrážny?

Prvé, na čo by ste mali vedieť odpoveď, je o akom koberci vlastne uvažujete. Pokiaľ chcete pôvodnú podlahu úplne zmeniť, budú vašou voľbou metrážne koberce. Metrážny koberec pokryje celú podlahu od steny k stene, čo vyzerá veľmi efektne. Navyše má výborné izolačné vlastnosti.

Kusový koberec zase krásne oživí pôvodnú podlahu a dodá interiéru nový rozmer. Samozrejme má aj ďalšie plusy. Spoznajte všetky výhody kusových kobercov.

Ako vybrať koberec: Veľkosť

Dvakrát meraj, raz rež. Toto známe príslovie nevzniklo len tak a platí aj pri výbere kobercov.
Pri metrážnych kobercoch si dôkladne zmerajte celú miestnosť. K tomu pridajte tak 5 až 10 cm rezervy na orezy, vykryjete tým prípadné nerovnosti stien. Vyhnete sa tak zbytočným spojom.
Pri kusovom koberci si dobre zmerajte, či rozmerovo sedí. Napríklad veľkosť vyberajte s ohľadom na veľkosť sedačky, aby boli nohy v teple.

Ako vybrať koberec: Materiál

Vlastnosti koberca sa odvíja aj od materiálu, z ktorého je vyrobený. Najčastejšie narazíte na:
  • Polypropylén (PP) - jeho výhodou je nízka cena a jednoduchá údržba.
  • Polyamid (PA) - je najuniverzálnejší a najodolnejší zo všetkých vlákien.
  • Polyester (PES) príjemný na dotyk a má jasne sýte farby. Pri pravidelnej starostlivosti si vlas udrží pôvodný vzhľad.

    Možností je samozrejme viac a môžete napríklad siahnuť aj po prémiovej vlne. Zoznámte sa so všetkými materiálmi na výrobu kobercov.

Ako vybrať koberec: Kam to bude

A v neposlednom rade sa treba pozerať aj na to, do akej miestnosti koberec vyberáme. Každá má svoje špecifiká a hodí sa do nej koberec s odlišnými vlastnosťami.

Koberec do detskej izby

Veľkou výhodou detských kobercov že vaše deti pri hre sedia na mäkkej a teplej podlahe. Obľúbené sú aj vďaka svojim veselým motívom. Dekorov detských kobercov je k dostaniu naozaj nespočetné množstvo. Inšpirujte sa v článku Ako zariadiť detskú izbu: Myslite aj na podlahu.
Pri výbere koberca do detskej izby vyberajte z materiálov, ktoré sa ľahko čistia. V tomto vám pomôžu koberce s kratším vlasom, alebo siahnite po podložkách Dwinguler. Dobrou voľbou sú aj prateľné koberce.
Vedeli ste, že?
Najkratšie vlákna majú 1 mm, najdlhšie aj viac ako 50 mm. Dobre sa vám bude čistiť koberec s nižším vlasom cca do 7 mm.

Koberec do obývačky

Obývacia izba si zaslúži koberec s vyššou triedou záťaže (minimálne 22). Najviac zabrať dostáva podlaha pred sedačkou, okolo kresla a aj okolo konferenčného stolíka. V tomto priestore sa môžete tiež pohrať so vzormi a siahnite skôr po hustom vlase, ktorý dlhšie vydrží.

V obývacej izbe nemusí byť len koberec. Prečítate si článok Akú podlahu vybrať do obývačky: Vieme, na čo sa zamerať.

Koberec do spálne

Tu si môžete najviac vyhrať s materiálmi a dĺžkou vlasu. Predstava, že si ráno zaboríte bosé nohy do mäkučkého, jemného koberca, otvára možnosti výberu.

V spálni sú veľmi obľúbené chlpaté koberce Shaggy, prípadne imitácia kožušiny – skrátka niečo príjemné na dotyk. Detailnejšie rozoberáme podlahu do spálne v článku Ako vybrať ideálnu podlahu do spálne.

Svet kobercov je naozaj rozmanitý a správnym výberom získate nielen skvelý doplnok interiéru, ale aj kúsok, ktorý má ďalšie praktické vlastnosti.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

  • Kusový koberec v spálni.

    5 dôvodov, prečo mať v spálni koberec

    V spálni sa dejú veci. Čo sa frekvencie a dĺžky týka – najčastejšie v nej spíme. Tejto bohuľubnej činnosti sa venujeme až tretinu svojho života. Všetci vieme, že kvalitný odpočinok je základ, možno ste ale nevedeli, že na kvalitu spánku môže pozitívne pôsobiť aj koberec. Máme aj ďalšie dôvody, prečo ho mať v spálni.

  • kancelária s hladkou podlahou

    Ako vybrať hladké podlahy do kancelárie: Na toto sa zamerajte

    Hladké podlahy, najmä PVC a vinyl, sa v posledných rokoch stali veľmi populárnou voľbou pre kancelárske priestory. Ich obľuba pramení z kombinácie praktickosti, estetiky a priaznivej ceny. Zistite, ako vybrať hladkú podlahu do kancelárie.

  • Vinylová podlaha s kusovým kobercom.

    Čo na podlahu? Koberec, PVC, vinyl, dlažbu alebo drevo?

    Premýšľate, aký druh podlahovej krytiny zvoliť do svojho interiéru? Aké výhody má koberec, vinyl, PVC podlaha alebo dlažba? Pokúsime sa vás zorientovať v pestrom svete podlahových krytín a pomôžeme s výberom tej najvhodnejšej.

  • pokládka skladané vinylové podlahy

    Skladaná vinylová podlaha - praktická a štýlová voľba pre váš domov

    Chcete podlahu, ktorá spája krásny vzhľad, dlhú životnosť a jednoduchú údržbu? V článku vysvetlíme, čo presne skladaná podlaha znamená, ako ju ďalej kategorizujeme a prečo je vinylová podlaha skvelou voľbou do každej miestnosti od kuchyne až po kúpeľňu.