Ako vybrať farby do detskej izby aj podľa feng-šuej

Čas čítania 4 minúty
Inšpirácia
Siahnite po farbách, ktoré dobre vyzerajú a pozitívne pôsobia na detskú myseľ. Zabudnite na to, že žltá do izby nepatrí. Vyvraciame mýty a prinášame praktické nápady aj podľa feng-šuej.
maľovanie detskej izby

Farby v detskej izbe by nemali byť krikľavé

Pestré farby jednoducho patria k deťom. Nenechajte sa však oklamať predstavou hravej a veselej izby. Namiesto toho siahnite po tlmenejších odtieňoch.

Príliš krikľavé farby môžu mať negatívny vplyv na sústredenie dieťaťa. A keď máte doma malého neposedného drobca, krikľavá zelená mu rozhodne na pokoji nepridá. Skôr vyberajte farby, ktoré sú tlmené, pastelové a svetlé. Zároveň to s počtom rôznych odtieňov nepreháňajte, čím viac farieb, tým horšie sa dieťa sústredí.

Nebojte sa žltej, deti z nej viac neplačú.
V mnohých textoch o vhodných farbách do detskej izby sa dočítate, že deti sú pri žltej farbe viac náchylné na plač. Články sa odvolávajú na výrok interiérového dizajnéra Carltona Wagnera z 80. rokov minulého storočia. Jeho tvrdenie o žltej farbe ale nepodporil žiadny výskum a povráva sa, že túto farbu jednoducho nemal rád. Aj tu však naďalej platí odporúčanie vyberať žlté odtiene vo svetlejších a pastelových odtieňoch.

Farby do detskej izby vyberajte aj podľa veku

Výber farby podlieha aj veku dieťaťa. Iné odtiene zvolíte pre batoľa, predškoláka, školáka a tínedžera.

Farby do izby pre bábätká a batoľatá: Zabudnite na modrú a ružovú

Radšej siahnite po rôznych pastelových odtieňoch. Inšpirujte sa napríklad každoročne vyhlasovanými farbami, tá pre rok 2024 nesie označenie „peach fuzz“. Zistite, ako pracovať s farbou roka v interiéri.

TIP
Pri výbere farby sa pozerajte aj na to, čo izba ponúka. Ak je dostatočne veľká a presvetlená, zvládne aj sýtejšie tóny. Čím je menšia, tým viac sa pozerajte po svetlejších farbách, ktoré priestor opticky zväčšia.

U malých detí rozhodne vyberajte z bezpečných farieb. Sem-tam môžu olízať stenu, pretože to jednoducho chcú!

Farby do izby pre predškoláka

V tomto veku už deti majú svoje obľúbené farby. Ich preferenciami sa inšpirujte, vyberajte ale naďalej v rozumných medziach.

Ak mal potomok napríklad rád čiernu, neznamená to, že vy vymaľujete izbu na čierno. Určite ale môžete nejakú časť steny vymaľovať čiernou tabuľovou farbou, kam si bude môcť kresliť a písať, a zvyšok interiéru doladíte napríklad v bielo-čiernej. Napríklad vyberiete čierno-biele obliečky alebo vankúše a všetko doplníte o zaujímavé čierno-biele obrazy.

Pohodlie a teplo aj na podlahe
Nezabúdajte, že aj v tomto veku sa dieťa stále rado hrá na zemi. Nepodceňte tiež výber koberca, ktorý mu spríjemní sedenie na podlahe. Zistite, ako vybrať koberec do detskej izby.

Farby do izby školáka: Pribúdajú povinnosti, zelená ich upokojí

S prvými školskými rokmi sa izba rozrastá o pracovný stôl, stoličku, poličky - skrátka o všetko, čo k štúdiu patrí. Odborníci na psychológiu farieb sa zhodujú, že v tomto období je výbornou voľbou pre detskú izbu zelená farba. Zelená farba obvykle dodáva miestnosti pocit pokoja.

Jej správny odtieň môže skutočne dodať priestoru živý, energický vzhľad, ktorý napomáha sústredeniu. Siahnite po šalviovom alebo machovo zelenom odtieni, pomôže vašim deťom sústrediť sa na štúdium.

Farby do izby pre tínedžera

To už nechajte na nich. Radšej im povedzte, aby sa vyhýbali farebným kombináciám, ktoré pripomínajú výstražné znamenia v prírode (čierna a žltá, červená a čierna).

TIP
Po intenzívnom detstve je čas vymeniť podlahu. Za takú, ktorá hrdo reprezentuje nezávislosť takmer dospelého človeka a ktorá nevyžaduje veľkú údržbu (vieme, ako to majú tínedžeri s upratovaním). Skúste to podľa našich tipov, ako vybrať podlahu do detskej izby.

Farby do detskej izby podľa feng-šuej

Izbu rozdeľte do troch zón:
 

  • zóna na hranie,
  • zóna na spanie,
  • zóna na učenie.

 
Každú zónu odlíšte farebne, a to nielen odlišnými farbami stien, ale napríklad aj nábytkom. Do zóny na hranie vyberajte zelenú alebo oranžovú. Prvá je farbou harmónie, druhá zosobňuje hravosť. Zóne na spanie svedčia odtiene modrej, tie navodzujú pocit bezpečia a stability. Podľa feng-šuej je do zóny na učenie ideálna žltá farba. Tá totiž podporuje myslenie, kreativitu a pridáva na pocite sebaistoty.
 
Nezabúdajte, že odtiene by nemali byť krikľavé. Zistite, ako používať pastelové farby v interiéri.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie Inšpirácia