Ako spojiť lino/PVC a vytvoriť jednoliatu podlahu

Čas čítania 3 minúty
Inštalácia a údržba podláh
Spojenie lina je kľúčom k dokonalej podlahe bez viditeľných škár as dlhou životnosťou. Existujú dva hlavné spôsoby spájania lina: teplovzdušné zváranie a zváranie za studena. V tomto článku sa pozrieme na výhody oboch metód a ukážeme si, ako na to.
Napájanie lina zváraním.

Prečo mám lino/PVC podlahu vôbec spájať?

Hlavné dôvody sme už načrtli v úvode článku, poďme si ich rozobrať bližšie a pridať ďalšie plusy.

  • Estetika: Spojená lino/PVC podlaha pôsobí ako celistvá plocha bez rušivých škár.
  • Odolnosť: Spoj zabraňuje prenikaniu nečistôt, vody a vlhkosti pod podlahu, čím predlžuje jej životnosť.
  • Údržba: Jednoliaty povrch udržíte ľahšie čistý. Do škár by sa inak mohli dostať nečistoty, ktoré už von nedostanete. Nehovoriac o bezpečnosti, spojením jednotlivých dielov eliminujeme prípadné zakopnutie.
TIP
Ideálne samozrejme je sa prípadnému spájaniu PVC úplne vyhnúť. Preto je dôležité vždy dbať na správne zmeranie miestnosti. Praktické tipy nájdete v našom článku Ako zmerať podlahu pred nákupom a pokládkou PVC.

Ako spojiť lino: Spoznajte dve základné metódy

Profesionálni podlahári zvárajú PVC podlahy najmä teplovzdušne. Domáci majstri si zase obľúbili zváranie za studena.

Ako spojiť lino: 1. Zváranie za studena využije bežná domácnosť

Táto metóda je jednoduchšia a lacnejšia ako teplovzdušné zváranie. Vykonáva sa pomocou špeciálneho prostriedku na lino, ktorý sa nanáša na okraje krytiny. Aj preto sa tomuto spôsobu hovorí zváranie za studena.

Výhody zvárania za studena:

  • jednoduchá a rýchla aplikácia,
  • nízke obstarávacie náklady,
  • vhodné pre menej namáhané podlahy.

Postup, ako spojiť lino zváraním za studena

  1. Kusy PVC podlahy musia priliehať: Aby bolo spojenie čo najlepšie, preložte jednu časť PVC podlahy cez druhú (postačí tak 3 cm). Potom jedným rozhodným ťahom prerežte obe časti PVC podlahy – výsledkom by mali byť naozaj k sebe priliehajúce krytiny. Hornú odrezanú časť podlahy nevyhadzujte. Skúste naše tipy, čo so zvyškami PVC.
  2. Pripravte si okraje lina: Najprv ich dôkladne očistite. Nezabudnite tiež na odmastenie. Táto príprava je dôležitá, spojenie by inak mohlo byť nekvalitné.
  3. Chráňte podlahu okolo škáru: Prilepte na ňu špeciálnu papierovú lepiacu pásku v osi švu. Tú pomocou valčeka ku krytine poriadne pritlačte.
  4. Lepte: Do švu aplikujte prostriedok na studený zvar. Pre čo najprecíznejší výsledok použite tenkú trysku/kovový hrot.
  5. Nechajte prostriedok zaschnúť: To, ako dlho to trvá, závisí od typu prostriedku na zváranie za studena. Dobu schnutia nájdete v návode pri produkte.
  6. Odstráňte lepiacu pásku: A máte hotovo.

TIP
Zváranie za studena odporúčame do domácností s bežnou prevádzkou, pre namáhané prevádzky využite radšej teplovzdušné zváranie.

Ako spojiť lino: 2. Teplovzdušné zváranie nechajte na profesionálov

Táto metóda je rozhodne pevnejšia ako zváranie za studena. Vyžaduje však zručnosť a skúsenosti. Potrebujete na ňu: teplovzdušnú pištoľ s tryskou, nadstavec a zváraciu šnúru.

Výhody teplovzdušného zvárania:

  • vysoká pevnosť a odolnosť spoja,
  • dlhá životnosť,
  • vhodné pre silne namáhané podlahy.

Náročnosť prevedenia je tu vysoká, a keď si k tomu pridáte obstarávacie náklady na vybavenie, bude jednoduchšie zavolať na pomoc profesionálov.

Či už sa rozhodnete pre pomoc alebo sa do toho pustíte sami metódou zvárania za studena, vždy dbajte na to, aby boli dodržané pokyny výrobcu. Len tak budete mať radosť z dobre odvedenej práce. Správne prevedený spoj vám zaručí krásnu a odolnú podlahu na mnoho rokov.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy

  • Žena sediaca na kusovom koberci.

    Feng-šuej a koberce: Ako dodať domovu harmóniu od podlahy

    Chcete, aby sa váš domov stal oázou pokoja a harmónie? Staroveké čínske učenie feng-šuej vám s tým môže pomôcť. Podľa neho totiž hrajú práve koberce v interiéri dôležitú úlohu. Zistite, ako s ich pomocou usmerniť tok energie čchi a dodať interiéru na útulnosti.

  • obývacia izba v eklektickom štýle

    Eklektický štýl bývania: harmónia zdanlivého chaosu

    Eklektický štýl bývania je ako fascinujúca cesta okolo sveta, ktorá sa odráža vo vašom interiéri. Predstavte si spojenie vintage kresla s moderným abstraktným obrazom a perzským kobercom. Znie to chaoticky? Práve naopak. Skúste to tiež. Eklektický štýl je totiž o umení kombinovať zdanlivo nesúrodé prvky a vytvárať tak unikátny a osobitý priestor plný života a príbehov.

  • kúpeľňa v prírodnom štýle s bouclé kobercom

    Vytvorte si vlastnú oázu pokoja: prírodná kúpeľňa krok za krokom

    Predstavte si, že sa ráno prebúdzate s pocitom, že nevstupujete do bežnej kúpeľne, ale do upokojujúcej náruče prírody. Vítajú vás v nej totiž jemné zemité tóny a hebkosť prírodných materiálov. Pozrite sa za prah prírodnej kúpeľne. S trochou snahy a kreativity ju vytvoríte aj pri sebe doma.

  • inšpiratívna obývacia izba v japandi štýle s kusovým kobercom

    Japandi štýl: Objavte harmóniu japonskej estetiky v objatí škandinávskej útulnosti

    Japandi štýl bývania je ako svieži vánok, ktorý do vášho domova vnesie harmóniu a nadčasovú eleganciu. Vytvorte pri sebe doma atmosféru pokoja a pohody.