5 zaujímavostí o kobercoch: Koľko stojí najdrahší koberec a ako spoznať kvalitu

Čas čítania 3 minúty
Zaujímavosti
Svet kobercov je naozaj pestrý, nielen čo sa týka vzorov a možností. Zistite, za akú astronomickú čiastku je možné zaobstarať koberec v aukcii a ktorí umelci ich používajú pre svoje vyjadrenie.
Dvojica leží na orientálnych kusových kobercoch

1. Koberce znamenajú v mnohých kultúrach bohatstvo

Koberce hrajú významnú úlohu v mnohých kultúrach po celom svete. Ich história siaha až do dávnych civilizácií, kde slúžili nielen ako praktický predmet, ale aj ako symbol bohatstva, moci a umeleckého vyjadrenia.

Dodnes sa v niektorých kultúrach koberce používajú pri náboženských obradoch, zatiaľ čo v iných sú neodmysliteľnou súčasťou domáceho života a rodinných tradícií.

2. Koberce a magická moc: To platí len v rozprávkach

Nastúpte do sveta lietajúcich kobercov! Postačí si otvoriť knižku alebo pozrieť rozprávku. Najznámejším príkladom je Aladinov kúzelný koberec zo zbierky rozprávok Tisíc a jedna noc, ktorý má schopnosť lietať a preniesť svojho majiteľa, kamkoľvek si praje.

Tento koncept nájdeme aj v ďalších príbehoch, filmoch a seriáloch. Píše o ňom napríklad Hans Christian Andersen či Roald Dahl. Lietajúci koberec skrátka symbolizuje slobodu a dobrodružstvo. Magické koberce predstavujú okno do sveta zázrakov, kde prekonávate hranice reality a možné je skutočne všetko.

3. Keď ide o koberce, tak ide o uzly - sú meradlom kvality

Kvalita kobercov je často posudzovaná podľa počtu a typu uzlov, ktoré tvoria ich štruktúru. Ručne tkané koberce majú tisíce až milióny uzlov na štvorcový meter. Čím väčší je počet uzlov, tým detailnejšia a náročnejšia výroba za kobercom stojí. Vysoký počet uzlov na štvorcový meter obvykle znamená vyššiu hustotu, pevnosť a dlhú životnosť koberca.

Medzi najkvalitnejšie patria perzské a orientálne koberce, ktoré sú známe svojou precíznou technikou tkania a komplexnými vzormi. Hodnota týchto kobercov často rastie s ich vekom a zachovalosťou, čo z nich robí nielen dekoratívne, ale aj investičné predmety.

TIP
Zaobstarajte si vernú kópiu údajne najstaršieho koberca na svete nájdeného v roku 1949 v údolí Pazyryk v Altaji. Vek originálu sa odhaduje na 2 500 rokov. Náš koberec PAZYRYK je rozhodne mladší, a navyše utkaný z kvalitnej novozélandskej vlny.

Insert your text here

4. Koberce v umení a dizajne: Inšpirujú stovky umelcov

Koberce sú dôležitou súčasťou umenia a designu, kde slúžia ako inšpirácia aj médium pre tvorivé vyjadrenie.

Tradičné vzory a techniky píšu doslova históriu. To, ako stretnúť koberec, sa v mnohých kultúrach odovzdáva z generácie na generáciu. Moderní umelci a dizajnéri zase experimentujú s novými materiálmi, farbami a formami.

Mnohé galérie a múzeá po celom svete vystavujú koberce ako umelecké diela. Na jedno také sa bežte napríklad pozrieť do Viedne do Albertina, visí tam niekoľko kúskov od pop-artového umelca Roya Lichtensteina.

Umiestnenie koberca v interiéri skrátka dokáže zmeniť atmosféru a charakter miestnosti. Po celom svete napríklad narazíte na koberce na stene. Prečo? Zistite výhody koberca na stene.

5. Koberec ako investícia: Stojí aj milióny

Investovanie do kobercov je nielen otázkou estetiky, ale aj finančnej stratégie. Staré a vzácne koberce, najmä tie s históriou a dokonalým spracovaním, dosahujú v aukciách vysoké ceny a stávajú sa cennými zberateľskými predmetmi.

Pre mnoho zberateľov a milovníkov umenia je koberec viac než len podlahová krytina – je to dielo, ktoré v sebe nesie príbehy, tradície a umelecký odkaz minulosti. Staré a vzácne koberce dosahujú v aukciách astronomických čiastok v závislosti od svojho veku, pôvodu, stavu a vzácnosti vzoru.

Napríklad, jeden z najdrahších kobercov, Clark Sickle-Leaf Carpet, bol v júni 2013 predaný v aukcii v Sotheby's v New Yorku za rekordných 33,8 milióna dolárov. Tento koberec pochádza zo 17. storočia a za jeho vysokou cenou stojí vzácnosť, história a kvalita spracovania.

História kobercov predstavuje tradíciu a kus histórie naprieč celým svetom. Či už máte doma vzácny alebo obyčajný kúsok, veríme, že podčiarkuje estetiku, zútulňuje váš domov a patrí medzi vaše obľúbené doplnky.

Kategória článkov

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie Zaujímavosti