5 dôvodov, prečo mať v spálni koberec

Čas čítania 3 minúty
Ako vybrať podlahu
V spálni sa dejú veci. Čo sa frekvencie a dĺžky týka – najčastejšie v nej spíme. Tejto bohuľubnej činnosti sa venujeme až tretinu svojho života. Všetci vieme, že kvalitný odpočinok je základ, možno ste ale nevedeli, že na kvalitu spánku môže pozitívne pôsobiť aj koberec. Máme aj ďalšie dôvody, prečo ho mať v spálni.
Kusový koberec v spálni.

1. Zlepšite kobercom v spálni kvalitu vzduchu

Možno vás to prekvapí, ale koberec môže prispieť k zlepšeniu kvality ovzdušia v spálni. Vlákna koberca totiž fungujú ako filter, ktorý zachytáva prach.

Mohlo by vás zaujímať:

Koncentrácia jemného prachu v miestnosti s tvrdou podlahou je aj dvakrát vyššia ako v miestnosti s kobercom. Zistite viac: Koberec nie je semeniskom roztočov. Naopak.

Pri správnej údržbe tak koberec môže skutočne prispievať k lepšej kvalite vzduchu v interiéri. Keďže vlákna koberca zachytia prach, a ten už ďalej v priestore nepoletuje. Pravidelné vysávanie a profesionálne čistenie následne tieto zachytené častice účinne odstránia. Dýchajte čistejší vzduch a spite lepšie. Zistite, ako na správne čistenie koberca.

2. Koberec v spálni zahreje studené nohy a izoluje

Zahrejte sa. Nie je nič mrzutejšie, než vstávať z postele do chladného rána a šliapnuť bosou nohou na studenú podlahu. Koberec v spálni tento problém elegantne vyrieši. Poskytne vašim nohám príjemné teplo a zaručí, že sa ráno prebudíte do komfortného prostredia. Pre ešte vyšší komfort metrážneho koberca skúste aj kobercovú podložku.

Navyše koberec taktiež izoluje teplo. Okrem tepelného komfortu pre vaše nohy pôsobí aj ako izolačná vrstva. Znižuje tak únik tepla z miestnosti a pomáha udržovať v spálni príjemnú teplotu aj počas chladných nocí. Zaobstaraním koberca ušetríte tisíce za vykurovanie.

3. Koberec v spálni tlmí hluk a kroky

Užite si pokoj. Koberec v spálni funguje ako skvelý tlmič hluku. Pohlcuje kroky a ďalšie zvuky, ktoré by sa inak odrážali od podlahy. To oceníte nielen vy, ale aj vaši susedia, pokiaľ bývate v byte, prípadne ďalší členovia domácnosti.

Vytvorte pokojnú atmosféru. Tlmenie hluku prispieva k celkovo pokojnej a relaxačnej atmosfére v spálni, ktorá je pre kvalitný spánok kľúčová.

4. Parametre koberca v súčasnosti úplne prispôsobíte svojim požiadavkám

Vyberte si z nepreberného množstva materiálov a designov. Pre každý štýl ten pravý. Na trhu je k dispozícii nepreberné množstvo kobercov v rôznych farbách, vzoroch, materiáloch a textúrach. Či už preferujete moderný minimalistický štýl, rustikálnu eleganciu alebo útulný boho design, určite nájdete koberec, ktorý perfektne doplní vašu spálňu. To všetko môžete kombinovať s praktickými požiadavkami, či už sa jedná o jednoduchú údržbu, odolnosť, možnosť pokládky na podlahové kúrenie a pod.

Inšpirujte sa:

Pozrite sa na rôzne štýly bývania a kombinácie kobercov s nábytkom a doplnkami:

5. Koberec v spálni je dekoratívnym prvkom

Dodá štýl. Koberec nie je len praktickým doplnkom, ale aj dôležitým dekoratívnym prvkom, ktorý dokáže oživiť a zútulniť každú spálňu. Správne zvolený koberec zjednotí celý priestor (najmä metrážne koberce), dodá mu na útulnosti a podčiarkne váš osobný štýl.

Experimentujte s farbami a vzormi. Nebojte sa toho. Môžete zvoliť koberec v kontrastnej farbe k podlahe a nábytku alebo naopak v neutrálnej farbe, ktorá zjednotí celý priestor.

A čo dodať na záver? Koberec v spálni nie je len otázkou estetiky, ale aj komfortu a lepšej kvality bývania. Poskytne vám teplo, stlmí hluk, zútulní priestor a zlepší ďalej kvalitu ovzdušia. Urobte si radosť a vytvorte zo svojej spálne oázu pokoja, pretože aj spať a relaxovať sa dá efektívnejšie.

Sledujte nás

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie BRENO tipy